Pita od jabuka sa orasima i kiselom vodom

Još jedan u nizu recepata na temu jabuka + pita + . Ali…ovo je zaista jedan jako ukusan kolač a takodje i brz za pripremu. Pripremićemo za njega: 1kg jabuka (600 – 700 gr očišćenih), 200 gr orasa, 150 gr suvog groždja, 100 gr šećera, 3 kašikice cimeta, 3 kašike griza, ½ kg kora za pitu, 1 dcl ulja, 1 dcl kisele vode i prah za posipanje.

Sledeće, treba vam tepsija srednje veličine, moja je 34 X 24 cm, po mogućnosti da je u boljem stanju nego pomenuti primerak. Testo rastvorimo,  stavimo tepsiju u ugao, opsečemo testo oko tepsije, da bismo dobili kore veličine tepsije. Ono što je preostalo ćemo takodje iskoristiti.Prvo potopimo groždjice u vrelu vodu, da malo nabubre i budu ukusnije. Potom sameljemo orase. očistimo od kore i špica. Maleni savet (prosvetlila me moja mama), kada čistimo špice iz , lakše je ako ih presečemo na četiri dela, pa tako izvadimo sredinu, nego na pola, pa burgijamo po jabuci a bogami i šaci. Očišćene narendamo i spremni smo za mešanje mase. Sve sastojke sjedinimo, sem ulja, kisele vode i testa. Dakle, na dodamo , i šećer, zatim orase i . Dobro izmešamo.

Nauljimo tepsiju, stavimo dve kore na dno, poprskamo ih uljem, kiselom vodom i na njih složimo one okrajke tako da bude debljine otprilike kao da smo stavili još dve kore. Ponovimo prskanje uljem i kiselom vodom i na ove kore (možemo malo razmazati četkicom preko testa). Razbacamo deo fila na koru, malo razmažemo i ponovimo slaganje kora. Znači 2 kore, prskanje uljem i vodom, dve kore, prskanje, fil, ponovo kore…i tako dok ne istrošimo kore i fil. Od gore ostavljamo kore, premažemo ih uljem i vodom i stavimo u lernu na 200°C da se peče nekih 30 – 40 minuta dok ne porumeni.

Izvadimo iz lerne i prekrijemo krpom da se malo upari. Ostaje nam samo da isečemo kolač na kocke, da ga pospemo prah šećerom (oni koji vole) i da navalimo na zasladjivanje :) Uživajte!!!

Posetioci su tražili::

O autoru

Autor ponekog zanimljivog recepta. Krivac za dosadno - dugačke recepte sa puno fotografija. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Krivac Plus - za proveru i objavu recepata koje smo primili od ostalih autora na sajtu. U slobodno vreme (kojeg je zamalo pa ništa), autor tekstova na sajtu Korak u Kokicin svet - www.subotica.in.rs).

http://www.subotica.in.rs/

Pogledaj sve članke od Kokica

Komentari

 1. Stevoart

  Kokice draga, obožavam kolačiće sa jabukama! Sjajno! Reci Mangupu da bi bilo veoma lepo i dobro sa njegove strane kada bi stavio imena ispred članaka. Ovako, moram ama baš sve da pootvaram, kako bih video ime autora recepta. 

  1. Sanja Glamočanin

   Stevo, baš volem što voleš kolače sa jabukama. A što se tiče izgleda – više sam odgovorna ja :) Snosim svu krivicu što moraš sve otvarati :) Ali, baš volem, treba da otvoriš one koji ti privuku pažnju sa time šta je u njima a ne od koga su :) 

   1. Stevoart

    Draga moja, nisam uvek raspoložen (verujem da nisam sam) ama baš sve da pogledam, ali volim pojedince (pojedinke) da pratim, kapiš! Kada se udje u supermarket, ne kupuje se sve, ali ni ne pogleda se sve, tj. uopšte nije obavezno! Dakle, slabi su ti argumenti, ili ti kada kupuješ nešto – ne interesuje te ime proizvodjača? C, C, C, C! Lepi pozdravi, kuvarice!

   2. Sanja Glamocanin

    Stevo…evo – poslušali smo tvoj savet :) Dodati su autori gore u naslov. Aktiviralo se više njih pa ima više potrebe i smisla :) Hvala na savetu :)

Ostavite odgovor