Cvetna pogača sa kiselim mlekom

Još jedna u nizu koje svojim izgledom privlače da ih isprobate…napraviti ili klopati :) Ideju sam dobila sa FB stranice Rucni Rad – Handmade. Biće da je tamo na fotografijama bila bolja majstorica jer je pogača malo lepše izgledala ali i onda, nije komplikovano napraviti, mislim da su u pitanju samo “finese” ;) Plus – malo sam je prepekla. Možete ih pripremiti po vašem omiljenom receptu za pogače i dizana testa, a ovo je jedan koji sam usput zbućkala od onoga od čega sam mislila da će biti pufnasta, vazdušasta i naročito – ukusna. Nisam pogrešila ;)

E da…još što se tiče izgleda, mislim da bi lepše izgledalo da nisam premazivala izmedju margarinom, ali onda ne bi bilo tako ukusno, a ja ipak biram ovo drugo :)

20-IMG_7954

Sastojci:

 • 1 mali
 • 1 malo
 • 2 dcl mleka
 • 3 žumanca
 • 70 gr masti
 • 1 kašika soli
 • 1 kašika šećera
 • 800 gr brašna
 • 1 suvi

Sastojci za premazivanje:

 • 1 margarin u kutiji
 • 1 žumance
 • 1 kašika ulja

Priprema:

 1. Kako u sastojcima i stoji, ja sam koristila suvi kvasac pa deo sa nadolaženjem kvasca u mleku preskačemo ali vi naravno možete i tako napraviti. Onda zameniti suvi kvasac sa jednom kockicom običnog. Razmutite ga u pomešanom, na mlako ugrejanom, jogurtu sa mlekom i šećerom. Kada kvasac nadodje, dodajete ostale sastojke.
 2. Dakle, kod mene je to bilo ovako i verujte, taj suvi kvasac je super stvar samo ako se dobro uradi testo (a tu mi opet pomaže Snaš Janja – naša mini pekarica). Možete ga dobro uraditi rukom a i mikserom, dodacima za mešenje testa (one spirale). Izgubih nit :D
 3. Ugrejete jogurt sa mlekom na mlako, dodate šećer, so, razmućena žumanca, otopljenu mast. Na sve to, dodate kiselo mleko.
 4. Na kraju dodate i na suvi kvasac, koji malo umešate u . Sve dobro umesite, da bude glatko testo i da počne da dobija mehuriće dok se mesi. Tada ostavite testo da naraste.
 5. Kada je testo naraslo, podelite ga na pet delova. Pobrašnavite podlogu i stavite u tepsiju papir za pečenje.
 6. Razvijajte svaki komad u krug i slažite krugove jedan na drugi na pek papir, izmedju premazujući margarinom (ne morate sav margarin potrošiti). Gornji, peti krug, nemojte namazati.
 7. Malo popravite krug ako vam baš nije najbolje uspelo i isecite šare kao na slici. Sečete ih oštrim nožem, one u srediti – ako može do dole, one uz ivicu – mora do dole :)
 8. Kada ste isekli, one uz ivicu savijte kao na slici, tako da ivice budu podvrnute ispod pogače (kao ispod latice, da se ne vide).
 9. Ostavite pogaču da raste još pola satićka, pokrivena krpom. Namažite je žumancem pomešanim sa uljem, pospite u sredini lanom, a okolo na laticama susamom.
 10. Stavite u lernu na 200°C da se peče dok ne porumeni. Izvadite i uživajte, bilo u toploj, bilo u hladnoj, samoj ili kao prilog nekoj čorbici :)

Prijatno!

Posetioci su tražili::

O autoru

Autor ponekog zanimljivog recepta. Krivac za dosadno - dugačke recepte sa puno fotografija. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Krivac Plus - za proveru i objavu recepata koje smo primili od ostalih autora na sajtu. U slobodno vreme (kojeg je zamalo pa ništa), autor tekstova na sajtu Korak u Kokicin svet - www.subotica.in.rs).

http://www.subotica.in.rs/

Pogledaj sve članke od Kokica