Idemo ovako…recept sam dobila neki dan od moje seke (koja, BTW, nema vremena da nam piše iste), ona je recept dobila od njene prijateljice, nakon što je izgustirala pola kuglofa i skontala da je i sutradan divan a ne da se ugušiš, njena prijateljica je dobila recept iz Nemačke, a isti je navodno potekao iz neke tamo pekare. Da znam detaljnije, ja bih precizirala ali…tu mu se gube koreni 🙂 . Da stvar bude bolja, dobila sam ga nakon što mi je seka vratila modlu za kuglof, koju u suštini nemam ni ja…ali je onaj…neki venac, poslužio svrsi. Dakle – isplati se pozajmljivati. Razmišljam šta sledeće da joj pozajmim….

Recept je vrlo jednostavan, suština je zapamtiti 4 sastojka po 250 gr i pola praška za pecivo, ostalo po želji. Dakle, 1kg smese.

Osnovni sastojci:

250 gr šećera
250 gr jaja
250 gr margarina
250 gr brašna
½ praška za pecivo

Dodaci – po želji: voće, čokolada, lešnici, suvo groždje….

Ideja  o jajima u gramima je veoma zanimljiva 🙂 ali ima smisla jer tako recept ostaje u glavi. Ja merila, stvarno, pa sam dobila da je to nekih 5 jaja  (256 gr). E sad…i od veličine jaja puno toga zavisi 🙂 .

      

Prvo umutimo žumanca sa šećerom i dodamo margarin koji je odstojao na toplom. Takodje umutimo, bude to dosta čvrsta masa. Zatim dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, postepeno umešamo ulupana belanca.

      

Kalup blago nauljimo, pospemo brašnom. U osnovnu masu možemo umešati sastojke, možemo ih razbacati postepeno redjajući masu i dodatke…možemo na kraju sipati od gore, pa umešati nožem, da bude šareno…izbor je velik.

      

Ja sam se odlučila da napravim kombinaciju od malina i čokolade. Ne izgleda baš sjajno ali je ukus bio fantastičan! Deo malina sam razbacala po masi, a deo umešala u masu…što ju je učinilo šklj boje ali da ponovim, ukus – divan!

      

Čokoladu sam rastopila na pari, sipala preko mase u kalupu, uzela nož i pravila krugove u masi istim. Tako sam dobila nešto šareno.

S obzirom da je količina prilagodjena baš kalupu za kuglof, nije čudo da ovo baš nije izgledalo najsretnije…no, ostalo je malo kuglofa i za sutradan i mogu potvrditi utiske moje seke, da je divan, ni malo suv i veoma ukusan a naročito jednostavan za spremanje.

      

Kuglof se peče 30 minuta na 180°C pokriven folijom, nakon toga, skinemo foliju i pečemo još 30 minuta na istoj temperaturi. Za svaki slučaj, nakon tog vremena proverimo čačkalicom da li se lepi ili ne i tada izvadimo. Nožem samo rubove opsečemo, ostavimo malo da se prohladi i pažljivo izvadimo na tanjir.

      

Meni to baš nije uspelo najbolje, pošto su maline završile na samom kalupu te su tamo napravile lepljažu za isti, no, to sam iskašikala a ostalo smo smazali sa uživanjem.

Pustite mašti na volju i uživajte u isprobavanju različitih kombinacija. Prijatno!loading...

Komentari

2 KOMENTARA

Ostavite odgovor