Želeći napraviti neku finu večericu uz mleko…nastadoše ove palačinkice. Kombinacija su dva recepta, Dudinih krem palačinki i recepta za twix kopiju u vidu palačinki. Konačan rezultat – zadovoljavajući, naravno za one koji dobro podnose slatko…U suštini, brzo je za napraviti. Ja sam se zeznula, pa kremove napravila po receptu, što je previše, tako da količine koje navodim su sasvim dovoljne.

Za Dudine krem palačinke:

6 jaja
6 kašika šećera
60 gr putera, margarina
100 gr brašna
4 dcl mleka
ulje za pečenje

Za karamel twix krem:

1 dcl slatke pavlake
150 gr šećera

Za čokoladni twix krem:

1 dcl slatke pavlake
50 gr čokolade za kuvanje

Ostalo:

150 gr mlevenog keksa

Prvo je potrebno napraviti kremove, jer kada se krene sa pečenjem palačinki…nema više kud, to se peče, slaže, maže…

Karamel twix krem: otopimo šećer da se karamelizuje, stalno mešajući i bolje na laganijoj vatri da ne zagori. Kada se otopio, polako dodajemo slatku pavlaku i mešamo da se rastopi. No…ovde može doći do stvaranja velike džombe od šećera kao u mom slučaju, pošto sam bila na dobrom putu da se spržim od pare prilikom dodavanja, pa sam sunula sve odjednom. No, strpljivo mešajući i rastapajući…stigla sam do fine rastopljene mase. Ostavimo je da se malo prohladi i zgusne.

Čokoladni twix krem: jednostavno izlomimo čokoladu u slatku pavlaku i na laganoj vatri otopimo, ostavimo da se ohladi i zgusne.

Krem palačinke: da ne biste vrteli po receptima…ponoviću šta nas je Duda učila…umutimo belanca, odvojeno umutimo šećer sa žumancima i margarinom. Belancima dodamo postepeno brašno i polako mešamo, dodamo žumanca sa šećerom i na kraju mleko.

Ove palačinke peku se samo sa jedne strane. Princip pečenja je isti, na malo ulja sipamo malo manje od pune kutlače, da ne budu ni tanke ni debele i pečemo. Kada je ispečena, prevrnemo je na tanjir na kojem ćemo praviti torticu. Jednom prevrnute…ne šećkamo ih više tamo – vamo. Dakle, sa „presnom“ (ali nije presna) stranom okrenemo je na tanjir (inače je mazanje veoma zanimljivo, ako napravimo obrnuto).

Onda sledi proces: krem palačinka, čokoladni twix krem, keks, krem palačinka, karamel twix krem, keks, krem palačinka, čokoladni twix krem…Karamel kremu mažite tanko, ne treba sa njom preterati, kako ne bi bilo previše slatko na kraju.

Kada smo sve ispekli i poslagali, namazali, nije loše ostaviti još malo da se prohladi i onda servirati uz šolju mleka. Prijatna večerica!loading...

Komentari

6 KOMENTARA

  1. Vidi, ja ne znam da li su secer i 1 dcl slatke pavlake za cokoladni ili karamel krem (pre karamel) 😉 , a obratno  sa cokoladom za cokoladni, ali kako god….ovo je za prste polizati!!!!
    Imam potrebu za slatkim vec danima, a ovo izgleda kao nesto sto bi svakako trebalo probati…
    Sve u svemu…..ako zvuci, kao sto izgleda……mora da je sjajno. Svakak cast!!!

Ostavite odgovor