Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

2 u 1 djuveč sa taranom ili tarana sa djuvečom

Jeste…dobro…znam. To svi znaju kuvati…Pa šta? Ima i nas početnika (dokle ću biti početnik, ajd da mi je dvanaest godina…) Možda će za neko vreme to biti svrstano u „izumrla“ jela, za koje nema recepta, jer su bake bile previše stare i otišle kuvati na onaj svet…a mi moderne domaćice(ni) nismo na vreme pitale(i) za tajne…Tako da…nemoj da se smejete što postujem recept za tako nešto 😉

Dakle…kako sam ja to smućkala?

Prvo sam nabacila 1kg roštilj kobasica po ceni od oko 230-250 din/kg (ne sećam se tačno, ali mi je delovalo jeftino). Od toga odmah odvojila pola, što mi dade  ½ kg roštilj kobasica, onda nastavila sa nabavkom ostalih namirnica, ali, hajde da ih stavim sve na gomilu:

½ kg roštilj kobasice
1 – 2 glavice luka
½ kg mešanog povrća (da ima paprike, graška, može kukuruz, boranija, ja sam kupila neku tzv. srpsku mešavinu)
mlevena crvena paprika (recimo 1 uvrh supena kašika)
mleveni biber (može onaj mešani, da ima i crvenog, zelenog, belog – daje posebnu aromu)
so (e ne znam koliko soli, treba probati, kafena kašikica, rekla bih, sigurno)
krupna tarana…hm…koliko? Pa recimo…2 – 3 kutlače

Narendala sam luk (tačnije, u nekom multipraktikunešto ga samlela)i naseckala na kolutiće kobasičicu. Luk sam dobro izdinstala i dodala mu kobasicu, da pusti sok i zajedno se još malo dinsta. Kada je to bilo gotovo, sipala sam na to i taranu, da se takodje malo uprži, naravno da sam pazila da ne zagori (što ne znači da i nije). Na sve to, dodala sam povrće ili iz kesice ili iseckano na kockice ili već kako ko voli. Još malo pržila i dodala vode da prekrije.  Dodati takodje i biber i so. Vodu – nekom naravski, meni možda treba i naglasiti 😉 dolivati, dok tarana ne odluči da naraste koliko može i dok se povrće ne skuva a da ne bude čorbasto. Na kraju se doda aleva paprika i još malo kuva sa njom. Jelo – gotovo. Za one kečapoljubitelje (ta sam ili ti smo, bolje reći), ukusno je preliti kečapom u tanjiru.

E pa, prijatno vam bilo još jednom…