Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Brza sladoled torta za +168 u hladu

Prošla nam je prva tura rodjendana i torta sa bananom, sad je trebalo smisliti šta ćemo sa nama…malo starijima i drugom turom Dekijevog rodjendana. Smislila sam da to bude ova tortica, moja seka pravi vrlo sličnu varijaciju, samo bez kisele pavlake a sa lešnicima 🙂 (ono…znaš kako izgleda boja trule banane? E…isto to, samo ne tako 😉 ). Sve u svemu, tortica je osvežavajuća, jede se pravac iz zamrzivača (a nekima se više svidja kada se malo zagreje) i prava je poslastica za ovih…+168˚C u hladu. Čini mi se da je i relativno jeftina. Pravi se ekspresno 🙂 i vrlo jednostavno.

Pripremiti:

½ kg šlag praha
2 ½ dcl mleka
900 gr kisele pavlake
½ kg prah šećera
300 gr mlevenog Plazma keksa
300 gr čokolade sa rižom

Za početak, dobro umutimo kiselu pavlaku sa šećerom u prahu. Mutimo žicom, da bi nam pavlaka ostala kakva treba 🙂 . Nakon toga, šlag i mleko umutimo mikserom na jako gusto (što se podrazumeva sa toliko mleka na toliko šlaga 😉 ). U tako umućeni šlag, dodajemo razmućenu pavlaku i šećer. Podelimo na dva dela.

Čokoladu iseckamo na što sitnije možemo. Meni je nekako najpraktičnije na dasci, sa velikim nožem, pa kao na slici, celom dužinom noža lupkati po izlomljenoj čokoladi u raznim pravcima 🙂 (i potruditi se da što manje grickamo usput od nje…). Tako iseckanu čokoladu dodamo u jedan deo pripremljenog šlaga i pavlake. U drugi deo dodamo mleveni plazma keks.

Sad nam preostaje „samo“ da oblikujemo torticu. Ja to radim na sledeći način: imam neku plastičnu posudu, prečnika  30 – tak cm. Obložim je alufolijom i napunim – prvo masa sa čokoladom, poravnam, pa masa sa keksom, poravnam. I – to je to, stavimo tortu u zamrzivač i kada se stegne (par sati), samo preostaje da je prevrnemo na tacnu, skinemo pažljivo foliju, seckamo parčad i serviramo. Ako nešto preostane u prvoj turi služenja, vratimo u zamrzivač, ako ne,…sećamo se kako je divna i osvežavajuća bila 🙂

Prijatno vam bilo i želimo vam dobro hladjenje u ove pretople dane!