Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Ćufte u paradajz sosu – brzački ručak za sutra

Dakle – ćufte rules iliti ćufte su zakon! Uopšte mi nije jasno zašto ih ne pravim češće. Ovi moji sa sve sa mnom svi vole a treba mi 16 i po minuta da ih stavim da se kuvaju i više ih ne gledam dok sa time ne završe. Odličan ručak za pripremiti unapred barem dva dana 🙂 . Treba nam 5 minuta da umesimo začine i meso i desetak minuta da ih pobacamo u paradajz da se kuvaju.

Za početak, treba nam nekih 700 gr mlevenog svinjskog mesa. Nama je ovo količina za dva dana na nas četvoro. Ako je meso bilo u zamrzivaču, predlažem da se dobro ispere i ostavi u cetki da se ocedi. Tada na meso dodamo 1 manju šoljicu opranog pirinča, 1 jaje, kašikicu (ravnu) šećera, 4 kašikice vegete (izvinjenje svima koji su protiv žutog začina), 1 ravna kašikica bibera. Sve to dobro umesimo kao da mesimo testo.

E da…pre nego što počnemo sa smesom, stavimo 1l gotovog paradajz soka (Tomatello (ili slično) je odličan, gust i ukusan) da se kuva sa 3 kašikice vegete, 1 kašikicom šećera, ½ kašikice bibera, 1 kašikicom peršunovog lista, 1 kašikom ulja i 1 ½ l vode.

Kada je supica provrla, oblikujemo male kuglice, ne veće od otprilike 4cm prečnika, pošto one malkice…je li…narastu. Jednu za drugom ih oblikujemo i stavljamo u paradajz, koji smo smanjili na najslabije. Ja malo namažem ruke sa uljem dok ih formiram, nekako mi se manje lepe. Kada smo ih sve ubacili u paradajz, ako treba…dolijemo još malo vode da pokrije meso, poklopimo i na slaboj vatrici kuvamo nekih sat vremena. Za to vreme smo – slobodni!!!

Uz ćufte, mi obožavamo krompir pire, tačnije, nekako nam ni ne klize bez istog. Prijatno i uživajte u 2 slobodna popodneva koje vam ova starinska, jednostavna klopica daje ako je skuvate prethodno veče.

Prijatno još jednom!