Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Gomboce sa kajsijama (na moj način)

Sanjakokica je već postavljala ovaj recept, no, evo, želela sam i ja da postavim svoj, pa ko šta voli, nek izvoli!

Potreban materijal:

1/2 kg krompira (obariti i posoliti)

oko 1/2 kg brašna

2 jajeta

1 i 1/2 kg kajsija (što sitnijih i što zrelijih)

oko 1/4 kg šećera

malo cimeta, vanil šećer

1/4 kg prezli i šoljica ulja

Kajsije oprati i odvaditi od ove količine za gomboce izvaditi iz svih koštice, a ostatak kajsija iseckati u šerpu, dodati šećer, vanil šećer, cimet i pola šoljice vode. Staviti ovo sve da se kuva. Posle jedno pola sata kuvanja, dobićete nešto što liči na dzem i služiće vam kao preliv za gomboce.  Ovako izgleda pre i posle kuvanja!

U poveći tiganj sipajte ulje (ako ga je malo, dodati još), istresti prezle, propržiti ih da porumene i u tako vrele, dodati oko 1 dcl hladne vode i dobro ih izmešati. Voda ih malo omekša i „ubije“ masnoću. Takve su spremne za testo!

iseckane kajsije, pošećerene, pre kuvanja
Kuvani preliv od kajsija, koji uvek možete koristiti i kada ne bude gomboca

Krompir skuvajte i izgnječite ga kao za krompir pire i sačekajte da se ohladi!

krompir pre nego što je postao pire :)U ohladjen pire staviti brašno, dva jajeta i dobro izmesiti. Testo mora da bude dovoljno čvrsto da bi mogao da se napravi rolat i seče debljine oko 1,5 cm. Malo se još rastanji pa se na sredinu stavi kajsija (u kajsiju može da se stavi kockica šećera).“rolat“ od krompirovog testa i buduća gomboca!

Saviti krajeve testa prema sredini kajsije, zaokružiti je i staviti na brašnjavu podlogu. Od ostatka testa mogu da se naprave šufnudle ili kitice, kako se kod nas zovu. Šufnudle se jedu prelivene pavlakom ili mileramom.

gomboce i šufnudle spremne za kuvanje!

U vrijuću, posoljenu vodu, spuštaju se prvo šufnudle, pa kada isplivaju, kuvati još minut, dva, vaditi iz kašikom sa rupicama, uvaljati u prezlu, složiti u činiju i preliti mileramom.

kuvane šufnudle, gomboce i iste isčene i prelivene onim divnim prelivom!
Ne znam kako vi, ali, ja ih obožavam!
Pokušajte, teško da može da ne uspe!
Prijatno vam želi Duda!