Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Kinder Pingvin torta

Dekiju smo juče proslavili 8 – mi rodjendan i ako mu je zapravo tek 22 – og. No…prisećajući se situacije od prošle godine i tuge u njegovim očima, mislili smo…bolje da to obavimo na vreme. Tim povodom, iscunjala sam ovaj recept na Coolinariki i malko ga doradila pokupivši savete iz komentara. Tortica je ukusna, lepo izgleda (kada se iseče, pošto ja nemam ama baš nikakvog talenta za ukrašavanje…) i klopa se isključivo iz frižidera. Šta nam treba?

Treba nam za biskvit:

–         6 jaja

–         6 kašika šećera

–         6 kašika brašna

–         1 prašak za pecivo

–         2 kašike kakao

–         6 kašika ulja

Treba nam za kremu:

–         1 litar slatke pavlake za kolače (od toga 7dcl za krem, a 3 za od gore ukrasiti)

–         1 i još malo od drugog želatina 🙂 (1 je za pola litre slatke pavlake)

Treba nam za čokoladni premaz:

–         300 gr čokolade za kuvanje

–         par kapi ulja

–         80 gr margarina

Pre svega, čini se da je najbolje prvo napraviti čokoladni preliv. On treba da ide izmedju dva sloja krema od slatke pavlake i to je malo teško izvesti da ispadne kao ravna crta, jer se razliva u krem. Zato se prvo skuva čokoladni preliv i u TAČNU dimenziju (što ja nisam uradila pa sam imala nevolje)  tepsije kao što će biti biskvit, stavi se nauljeni papir za pečenje i u nju razlije skuvana čokolada. Stavi se u frižider (možda još bolje na kraće u zamrzivač) da se dobro stegne.

Za biskvit sam prvo izmikserisala (?!!) žumanjce, šećer i dodala ulje. Onda sam smućkala brašno i prašak za pecivo i dodala kakao. Sve to sam spojila. Ulupala belanca i dodala na prethodno umućkanu masu. E sad…pošto mi baš nije bio naskroz jasan recept, da li treba ovo sve duplo puta umutiti za dva biskvita ili podeliti pa peći na dva puta…ja sam rizikovala i odlučila se za drugu varijantu. Dakle, masu sam podelila i pekla u nauljenom plehu sa papirom za pečenje, dimenzije 22x32cm na dva puta. Bude tanak biskvit ali po krajnjem rezultatu, čini mi se da tako i treba.

Za kremu ulupamo 7dcl slatke pavlake, zatim pripremimo želatin već kako treba (toga sam se bojala, no sklavirila najzad kako se to radi). Kada želatin nabubri u hladnoj vodi, samo se na sekund – dva stavlja na vatru i odmah sklanja i meša da se rastopi i tako nekoliko puta dok ne bude skroz otopljen (ovo pišem za takve kao ja koji su ga nekada kuvali 15 minuta i pitali se zašto ne valja?!!). Želatin dodamo u slatku pavlaku. Delimo na dva dela.

Biskvit namažemo jednim delom krema, izvadimo iz frižidera čokoladu i bez čekanja (jer će čokolada odmah početi da omekšava) prevrnemo čokoladni list na kremu i skinemo papir. Odmah dodamo drugi deo krema na nju (jer se i on brzo očvrsne – želatin radi svoje), pa zalepimo od gore i drugi biskvit.

Ja sam od gore ukrasila (ako se to može nazvati ukrašavanjem) sa preostalih 3dcl slatke pavlake i čokoladnim mrvicama. Probajte, pa javite utiske 😉