Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Krempita – fantastičan recept

Bilo je to jakoooo davno kada sam zadnji put pravila krempite…čak, rekla bih, bolje da se ne pokušavam setiti. Teoriju znam…ali htela sam probati i neki novi način. Malo sam cunjala netom i naišla na ovaj recept za krempite na Coolinariki. Mislim da je red da pomenem odakle je, jer…kao što smo na nekim blogovima komentarisali…nije u redu da krademo, možemo postovati neki tekst ako se pozovemo na originalni izvor. Dakle, hvala ženici koja je tamo postavila svoj način za pravljenje krempite jer je izvrstan. Kako ne bih mnogo kuckala…iskopiraću šta ona kaže…pa onda sledi moj komentar šta sam uradila kao ona a šta ne:

Potrebno je:
10 celih jaja
4 kesice pudinga od vanile
200 gr brašna
2 l mleka
15+6 supenih kašika šećera
5 kesica vanil šećera
1 paket lisnatog testa ili
1 paket gotovih pečenih kora za krempitu

Priprema:

6 žumanaca,4 cela jaja i 15 kašika šećera penasto umutiti.Nije greška!

Dodati pudinge,brašno i malo mleka od 2 lite.

Još mešati.

Sve ovo uz stalno mešanje dodati u uzavrelo mleko.

Kad se zgusne,skloniti sa vatre,pa dodati vanil šećer i šne od 6 belanaca i 6 kašika šećera.

Lagano izmešati.

Filovati tako što se kašika po kašika fila ređa jedna do druge,u 2 reda.

Staviti gornju koru,blago pritisnuti.

Kad se ohladi i fil stegne,popraviti,jer malo fila izađe sastrane.

Posuti sitnim šećero.

Ja na tacni filujem,ne u tepsiji.

Ne poverljive mogu staviti i 1 želatin u prahu,ja ga ne stavljam inače.

Po želji preko kreme-fila-nadeva može se staviti i umućena slatka pavlaka-vrhnje(500 ml),u koju ja inače dodam i 1 dl hladnog mleka i 2 supene-jušne kašike sitnog šećera.U tom slučaju morate sačekati da se žuti nadev u potunosti ohladi(3-4 sata u frižideru),pa onda ga malo izravnati i tek tada staviti umućeno slatko vrhnje i gornju koru.

Gornju koru ja ne sečem ,ali vi kako hoćete.

Probajte, nećete se pokajati! “

Dakle, sve sam uradila kako je ženica napisala, odabrala sam gotove pečene kore. Jedinu razliku sam napravila što sam isekla gornju koru unapred na komade 4×5 jer mislim da je praktičnije i mnogo lepše za seći, posle ih samo poslažem kao puzla od gore. I sledeća razlika je da u šlag nisam dodavala mleko, nego sam samo sipala iz tetrapaka, dodala 1 kašiku prah šećera i doooobro umutila. Plus, ona žumanca sa belancem i šećerom sam poslušala i zajedno umutila da izgleda skoro kao za piškotu. Recept je zaista odličan, evo i slike kako izgleda, ukus je prelep i Boki uživa na fotkama 🙂