Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Ledene kocke

Recept je star 30 godina i dobila sam ga od mamine komšinice, koja je bila poslastičar. Probala sam ledene kocke i po drugim receptima, ali ove su mi neprevazidjene. Probajte i uverićete se.

Ledene kocke ala Zlata

Sastojci za testo:

– 6 komada jaja
– 6 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 6 kašika oraha mlevenih
– 3 kašike ulja
– 3 rebra rendane čokolade
– 1 prašak za pecivo

Sastojci za sirup:

– 1/2 l vode
– 250 g šećera

Sastojci za beli krem:

– 1/2 l mleka
– 9 kašika brašna
– 250 g putera
– 250 g šećera u prahu
– 4 kesice vanilin šećera

Sastojci za glazuru:

– 3 kašike ulja
– 3 kašike mleka
– 3 rebra čokolade

Priprema:

  1. Izlomite jaja u dublju posudu i umutite sa šećerom. Dodati brašno, orahe, ulje, čokoladu i prašak za pecivo i sjediniti u glatku smesu.
  2. Pripremiti pleh pravougaonog oblika 25×35, obložiti ga papirom za pečenje i izliti smesu za koru. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200°C nekih 30 minuta otprilike.
  3. Pečenu koru izvaditi iz tepsije i ostaviti zajedno sa papirom da se ohladi. Skinuti papir sa hladne kore i vratiti je u isti pleh u kojem se pekla.
  4. Sada stavite vodu i šećer za sirup da prokuva i prelijte koru.
  5. Za vreme dok kora upije sirup napravite krem: od količine mleka za krem odvojite 9 kašika, razmutite brašno i stavite da se kuva na slabijoj temperaturi uz stalno mešanje žicom da se ne bi zgrudvalo. Krem je gotov kada se masa odvaja od posude u jednom komadu.
  6. Posebno umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom i u ohladjeni krem dodajte. Umutite da se dobije fini beli krem. Krem nanesite preko kore i poravnajte.
  7. Pripremite glazuru tako što ulje i mleko stavite da provri, dodajte čokoladu i kada se otopi i sve lepo sjedini, prelijte preko krema.
  8. Stavite na hladno da se dobro ohladi, secite na kocke i poslužite.

Inače dodatno sam preko narendala belu čokoladu a u original receptu je bez toga.
Malo sam izmenila pravljenje krema. Koristila sam margarin i dodala ga u topli krem i umutila, a šećer stavila u mleko da se otopi.