Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Ledene kocke recept – mljaccc!!!

Još jedan ekstra sočan kolač koji se topi u ustima! Nije zato što sam ja pravila 😉 al’ stvarno je bio divan! Od ove mere bilo je za veliku tepsiju, iz koje sam ja izvukla poštenih 36 komada kocaka 🙂 .

Iz nekog davnooooog iskustva, prvo pravim krem, kako bi se hladio dok ispečem biskvit, piškotu…šta li već. Dakle, da krenemo:

Krem:

–        2 l mleka

–        18 kašika gustina

–        12 kašika kristal šećera

–        8 kesica vanilin šećera

–        12 kašika prah šećera

–        2 margarina (ne iz kutije)

½ l hladnog mleka razmutimo sa gustinom. Ostatak mleka prokuvamo (najbolje u nekoj Zepter nalik posudi, ali od onih pijacoških, da se ne bacamo u trošak), ali pre toga dodamo u mleko kristal šećer i vanilin šećer. Dok se mleko kuva, dooooobro operemo ruke i umesimo kao testo margarin sa prah šećerom u zasebnoj posudi (o ovom doživljaju ne pričamo onima koje nudimo kolačima…). Kada je mleko provrlo, dodamo u njega razmućeni gustin sa mlekom i kuvamo dok se dobro ne zgusne, neprestano mešajući. Ostavimo da se masa ohladi (kod nas je to bilo na terasi – nema nikakvih živuljki, pa je dole na pločicama super rešenje).  Prelazimo na koru…

Kora:

–        10 jaja

–        10 kašika šećera

–        3 kašike kakao

–        7 kašika brašna

–        1 prašak za pecivo

–        7 kašika vode

 

Razdvojimo belanca i žumanca. Žumanca umutimo mikserom sa šećerom, dodamo brašno i u njemu kakao sa praškom za pecivo, nastavimo mućenje mikserom. Postepeno dodajemo vodu. Nakon toga, dodamo pažljivo mešajući ulupana belanca. Nauljimo tepsiju, prekrijemo papirom za pečenje, sipamo testo i stavimo u lernu na 200°C i pečemo dvadesetak minuta ali pre nego što završimo, proverimo čačkalicom da se ne lepi. Kada je gotovo, prevrnemo na dasku, skinemo papir i vratimo nazad u tepsiju.

Sirup:

–        2 čaše vode (2dcl)

–        1 čaša šećera

Prokuvamo vodu sa šećerom na providno. Postepeno prelijemo vruću koru. U ohladjeni krem dodamo razmućeni margarin sa prah šećerom i dobro izmešamo mikserom da bude pufnasto i jednolično. Namažemo krem na koru i pravimo glazuru.

Glazura:

–        300 gra čokolade za kuvanje

–        6 kašika ulja

Otopimo čokoladu sa uljem na pari (u veću šerpu sipamo vodu da provre, pa manju sa čokoladom stavimo iznad te vode, da se čokolada greje a ne zagori). Tako vruću premažemo je na fil.

Tako pripremljeno staviti u frižider, dobro bi bilo da pre pravljenja izmerite tacnu da li će stati u frižider 🙂 . Kada se čokolada i sve dobro ohladi, seći na kocke, pažljivo, da čokolada ostane neispucana.

Mogu reći da je kolač bio divan, sve se topilo u ustima…toliko, da jedva da je ostao koji komad od jutros!!! A i mnogo sam zadovoljna kako je lepo izgledao 🙂