Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Piletina sa breskvama

Baš mi se pravilo neko mesance sa voćem, nisam bila sigurna kako će to ostali ukućani primiti – no, rizikovala sam 😉 . Pronašla sam recept ovde, pokušala sam ga napraviti kao originalni, no neke sam stvari (sitnice) izmenila. Evo kako je to otprilike izgledalo kod nas:

½ kg pilećeg belog mesa
1 konzerva kompota od bresaka
300 gr pirinča (u originalu je integralni, no meni taj baš ne prolazi)
2 kašikice curry – ja
vegeta, biber
4 kašikice gustina
pola kašikice soli
ulje

Belo meso iseckamo na kockice, uvaljamo ga u curry, pobiberimo, pospemo vegetom, to sve dobro izmešamo, dodamo 2 kašikice gustina i koju kap ulja. Još jednom izmešamo i ostavimo da stoji (u originalu najmanje pola sata, kod mene je prenoćilo 🙂 )

Kada odstoji, u tavu sipamo ulja, da prekrije dno, kada je ugrejano, uspemo meso u ulje i pržimo dok ne pobeli. U medjuvremenu, odlijemo sok od kompota u odvojenu posudu, a breskve sačuvamo za kraj. Kada je meso pobelelo, dolijemo na njega sok od kompota i krčkamo, dok meso ne omekša a sok ne počne da taje tamnu boju saftu. Dok smo dolivali sok na meso, ono se malo počne gusnuti od gustina, no meni se činilo da fali malo, pa sam odvojila 2 kašike soka i umešala još dve kašikice gustina. To sam ulila na meso i nastavila kuvati dalje sa mešanjem. Kada je kuvano, serviramo uz pirinač koji smo prethodno skuvali.

Pirinač sam dobro oprala, da voda bude providna…i sipala 1:3 vode, dodala so i kuvala nekih petnaestak minuta, pa ostavila poklopljeno još malo.

Aranžiramo pirinač na neki način 🙂 u sredinu stavimo meso i okolo poslažemo breskve.

E sad…šta bih drugačije napravila sledeći put?

Za početak, ne bih dodala dodatni gustin, ali bih zato pred kraj kuvanja mesa, pojačala još malo vatru i konstantno mešajući, sačekala da malo tečnosti ispari, kada je gotovo, dodala bih na kockice iseckani kompot u masu sa mesom, ne bih servirala breskve odvojeno. Pirinač bih skuvala još malkice redje. I to bi bilo to.

Moj utisak – mnogo ukusno i biće opet, sa sitnim, gore navedenim izmenama 🙂