Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pita od jabuka sa orasima i kiselom vodom

Još jedan u nizu recepata na temu jabuka + pita + orasi. Ali…ovo je zaista jedan jako ukusan kolač a takodje i brz za pripremu. Pripremićemo za njega: 1kg jabuka (600 – 700 gr očišćenih), 200 gr orasa, 150 gr suvog groždja, 100 gr šećera, 3 kašikice cimeta, 3 kašike griza, ½ kg kora za pitu, 1 dcl ulja, 1 dcl kisele vode i prah šećer za posipanje.

Sledeće, treba vam tepsija srednje veličine, moja je 34 X 24 cm, po mogućnosti da je u boljem stanju nego pomenuti primerak. Testo rastvorimo,  stavimo tepsiju u ugao, opsečemo testo oko tepsije, da bismo dobili kore veličine tepsije. Ono što je preostalo ćemo takodje iskoristiti.Prvo potopimo groždjice u vrelu vodu, da malo nabubre i budu ukusnije. Potom sameljemo orase. Jabuke očistimo od kore i špica. Maleni savet (prosvetlila me moja mama), kada čistimo špice iz jabuke, lakše je ako ih presečemo na četiri dela, pa tako izvadimo sredinu, nego na pola, pa burgijamo po jabuci a bogami i šaci. Očišćene jabuke narendamo i spremni smo za mešanje mase. Sve sastojke sjedinimo, sem ulja, kisele vode i testa. Dakle, na jabuke dodamo suvo groždje, cimet i šećer, zatim orase i griz. Dobro izmešamo.

Nauljimo tepsiju, stavimo dve kore na dno, poprskamo ih uljem, kiselom vodom i na njih složimo one okrajke tako da bude debljine otprilike kao da smo stavili još dve kore. Ponovimo prskanje uljem i kiselom vodom i na ove kore (možemo malo razmazati četkicom preko testa). Razbacamo deo fila na koru, malo razmažemo i ponovimo slaganje kora. Znači 2 kore, prskanje uljem i vodom, dve kore, prskanje, fil, ponovo kore…i tako dok ne istrošimo kore i fil. Od gore ostavljamo kore, premažemo ih uljem i vodom i stavimo u lernu na 200°C da se peče nekih 30 – 40 minuta dok ne porumeni.

Izvadimo iz lerne i prekrijemo krpom da se malo upari. Ostaje nam samo da isečemo kolač na kocke, da ga pospemo prah šećerom (oni koji vole) i da navalimo na zasladjivanje 🙂 Uživajte!!!