Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pogača kruna

Ova pogača spada u red lisnatih pogača, jako je ukusna i meka.

SASTOJCI:

200 ml jogurta
200 ml mleka
1 kafena kašičica šećera
40 g svežeg kvasca
2 jajeta
2 supene kašike ulja
700 – 800 g mekog pšeničnog belog brašna
so
oko 150 g margarina za premazivanje
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje

Priprema:

  1. Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa šećerom i malo brašna. Kad kvasac nadođe, zamesiti testo sa brašnom, jogurtom, uljem, jajima i dodati so, 1-2 kašičice. Testo mesiti dok ne postane glatko.
  2. Podeliti testo na 8 jufki (pogačica). Svaku jufkicu razviti oklagijom do prečnika od 25 cm, premazivati umućenim margarinom i stavljati jednu preko druge. Zadnja se ne premazuje.
  3. Razviti oklagijom koru prečnika oko 50 cm. Vaditi čašom pogačice prečnika 5-6 cm. U nauljenu tepsiju br. 32 ređati pogačice jednu do druge u krug. U sredini ostaviti malo mesta.
  4. Testo koje ostane kad se izvade pogačice lagano premesiti, razviti i vaditi opet pogačice. Drugi red pogačica u tepsiji, ređati tako da se pogačica postavi da zahvati po 1 polovinu pogačica ispod, dakle ne jednu preko druge.
  5. Za treći red ne ostaje dovoljno pogačica, pa ih poređati bliže sredini tepsije. Od 3 ili 4 pogačice napraviti jednu ružicu i staviti je u sredinu. Ostaviti pogaču da naraste.
  6. Kad se „napuni“ tepsija, premazati je umućenim jajetom i posipati susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Kad izvadite pogaču, samo je pokrijte čistom krpom da malo odstoji.