Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pogačice – izmišljanke

Sinoć sam poželela da na napravim pogačice, ali sam pošla na posao sa praznim novčanikom, a takvog stanja sam se i vraćala sa njega. Znala sam da imam brašna, kvasca, pec.praška, milerama, mineralne vode i mleka, ali, nisam mogla da se setim, koliko imam ovog poslednjeg.

Dodjoh kući, povadih sve što sam imala. Mleka, 1 dcl. Pomislih, jeste malo, ali dovoljno za kvasac i krenuh.

1 dcl mleka

1/3 kvasca (kašičica šećera za uskisnuće)

1/2 pec. praška

brašna, odokativno, ali manje od 1/2 kg

mineralne vode (po potrebi)

3 – 4 kašike milerama (umesto mleka)

so (kašikica)

I počeh da mesim, mikserom, naravno. Znate već ono, brašno u činiju, rupa za kvasac, njega udrobite u rupu, pospete šećerom i dodate toplo mleko (1 dcl ili manje, da pokrije rupu). Kada uskisne kvasac, dodati pec.prašak, so, 3 – 4 kašike milerama (ili pavlake) i mineralne vode. Vodu dodavati postepeno. No, ako i preterate dodajte još malo brašna! Kada vam se učini da je testo dovoljno tvrdo, istresite ga na brašnjavu površinu i pravite male kuglice (veće  od oraha) i svaku po malo izmesite.

Prekrijte ih krpom da malo narastu (jedno petnaestak minuta), zatim ih opet premesite i pravite na njima, oštrim nožem krst (kao nekada kajzerice) ovako:

Izgledaju kao cvetić, slažite ih u pleh, sa jako malim razmakom. Pleh namastite i pospite brašnom.

Kada ste ih sve poslagali, u činijici pomešajte kašiku-dve milerama i dodajte mu zumance. Premažite sve pogačice ovom mešavinom i pospite susamom. Stavite u toplu rernu na 175 stepeni i pecite jedno pola sata to 40 minuta.

Ovako izgledaju pečene. Jako su mekane i ukusne, čak i danas, jedino što je važno da preostale pogačice prekrijete folijom ili celu činiju ubacite u najlon kesu!

Sada sam se uverila da sa kiselim testom može da se eksperimentiše i ne može da ispadne loše!

Pokušajte i vi i prijatno!