Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slane pogačice – bez otpadaka

Za istu priliku kada smo pravili smotane slane kiflice, umesila sam još jednu turu istog testa, pošto sam se uplašila da ono prvo baš ne raste kako treba. No…pogrešila sam 🙂 pa je bilo testa za izvoz. Pošto se bližio dolazak gostiju i vremena je bilo sve manje, mangup mi je dao predlog da ostalo iskoristim za pogačice. Nema se šta pogrešiti. Umesila sam testo isto kao za kiflice, pa ću taj deo teksta samo prekopirati i ide baš ovako:

–         1 kg brašna

–         ½ l jogurta

–         150 ml ulja

–         1 svež kvasac

–         2 kašikice šećera

–         1 prašak za pecivo

–         2 supene kašike soli (treba toliko, inače je neslano)

–         3 jajeta + 2 žumanca

–         1 margarin (neki soft, iz kutijice, da se lako maže) od 250 gr

–         1 – 2 dcl mleka za kvasac

Prvo malko podgrejati mleko, da bude samo malo toplije od temperature tela. Dodati 2 kašikice šećera i izmrviti kvasac. Ostaviti da kvasac nabubri, podigne se do površine. Za to vreme, umešati brašno sa praškom za pecivo. Odvojeno umutiti jaja sa solju i dodati na brašno. Malko to varjačom umešati. Dodati kvasac i još malo umešati. Na to dodamo jogurt (možemo ga staviti u posudu sa malo mlake vode da ne bude hladan) i počnemo mesiti testo. Ja to radim ručno, nekako mi ipak lakše i lepše uspe…no, to već kako ko voli. Ulje ostavljam za kraj, kada dobro umesim masu da bude blizu jednoličnoj, onda dodajem ulje, pa se manje lepi i lepše se uradi testo.

Nakon ovoga, ostavimo testo da odstoji, da dobro naraste i onda ga pripremimo kao za lisnato testo. Razvučemo celu smesu na dosta tanko (oko 1/2 cm), namažemo celo sa soft margarinom, pa presavijemo prvu (levu) trećinu na sredinu i zadnju  (desnu) na srednju. Onda to još presavijemo od gore ka sredini i od dole na sredinu…slično kao sa malim jufkicama kod slanih smotanih kiflica. Tako ostavimo testo da odmori nekih 15 minuta i onda još jednom ponovimo sve, dok ne istrošimo ceo margarin. Isto ostavimo da odstoji 15 minuta i onda na scenu stupaju pogačice raznih oblika. Tačnije – gde to piše da pogačice moraju imati ceo krug i onda imamo brdo viškova koje treba premesiti i nisu više tako ukusni kao prva tura? Znači, uhvatimo modlu (ili čašu) i idemo redom u krug po testu. Bude tu i polumeseca i svega…ali su sve jednako ukusne 🙂

Kao što se vidi na slikama, mladi je kuvar uživao i uspešno pomagao u kuhinji. Nakon što je povadio sve oblike, namazao je pogačice žumancetom i posuo susamom i dobismo odlične pogačice. Testo – i u ovoj izvedbi – veoma ukusno!