Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Suva griz pita sa jabukama

Ima tome…dosta godina, biće bliže, ako ne i preko…20! Znači, ja sam tada imala nekih 5 godina 😀 Tata je doneo od koleginica ili ne sećam se baš od koga, recept za kolač gde nema nikakvih mokrih sastojaka, samo se nešto kao izmeša brašno, griz šećer, pa jabuke i gotov kolač.

E, to meni nikako nije uspelo. Tvrdih onda, a tvrdim i sada, malo su ga oštetile za neki sastojak 😉 Znate ono…ima kad domaćice nerado dele svoje umeće, pa namerno nešto izostave, tek da i druge ne budu dobre kao one 🙂 . Sada sam uverena 🙂 da je to bio slučaj i sa tatom i koleginicom…

Neki dan je i nama koleginica donela na „koštolo“ (tako se kod nas nekad tepa klopi koja se donese na probu) njenu fantastičnu griz pitu sa jabuka. I…stvarno je tako i bilo, veoma je ukusna i naravno da mi je odmah trebao i recept. Ovaj put, sa svim sastojcima 🙂

Onda, nije mi djavo dao mira, burlah malo po netu, ko veli, ovaj kolač je sigurno masovno prisutan na istom, pomenutom, netu…jel. I jeste. Sa varijacijama, ali da, to je to.

Suština, ono što mi je i nedostajalo jeste neki sloj nečega odozgo. Ne može samo da se završi suvim slojem i da jabuke na gore puste sok. Ne ide. I ni ne ide. Većina recepata odozgo ima narendani margarin. Varijacije su u načinu slaganja. Neko pravi red „testa“, red jabuka, red „testa“ pa margarin, drugi malo ovog, malo onog…dok se ne utroši, pa margarin.

Varijacija koju sam ja dobila od koleginice, a koja mi se definitivno jako dopada, jeste sa prelivom od pavlake, jaja, šećera, mleka i ulja, a kojim se odozgo pita samo zalije. Ovo mu napravi savršeno ukusnu koricu na površini, malo prodje kroz pitu, a donji sloj se natopi jabukama. Njam. Njam njam. Njaaaaam njaaaaaaam! Jako dobro 😉

Mera je za tepsiju dimenzija 40×27 cm.

Sastojci:

Testo:

  • 4 dcl brašna
  • 4 dcl šećera
  • 4 dcl griza
  • 1/2 praška za pecivo

Fil:

  • 1,5 kg izrendanih jabuka
  • šećer po ukusu (200 gr kod mene)

Preliv:

  • 2 jajeta
  • 2 dcl šećera
  • 2 dcl kisele pavlake
  • 2 dcl mleka
  • 1 dcl ulja

Priprema:

Pre svega, izrendajte jabuke. Nemojte se truditi da ih gulite, samo ih dobro operite i narendajte zajedno sa korom. Ako vam se ne renda, slobodno ih iseckajte u čoperu, opet…sa sve korom. Pospite jabuke šećerom i ostavite da puštaju sok.

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Tepsiju nauljite ili podmažite puterom (ja sam zaboravila ovom prilikom, ništa se strašno nije desilo, ali vi probajte da se setite). Sipajte 2/3 testa iliti suvog testa 🙂 u tepsiju.

Preko testa rasporedite jabuka. Nikako ih nemojte cediti, nego ih n.pr. rupičastom kašikom vadite i stavljajte na testo. Ovako ćete baš sam sok ostaviti, ali će jabuke biti dovoljno sočne da puste preostali sok na testo.

Preko jabuka pospite preostalu trećinu testa, malo poravnajte.

Pripremite preliv, dobro izmešajte jaja sa šećerom, dodajte ulje, pavlaku i mleko. Dobro umutite. Razlijte preliv preko pite, pa pažljivo izbušite viljuškom, da malo prodje preliv do testa.

Stavite da se peče na 180°C dok korica ne porumeni. E sad, dužina pečenja zavisiće od vaše rerne. Po receptu, to je nekih 45 minuta. Kod nas je to bilo 1h 15 minuta. Proveravajte, to će biti najbolje 🙂

Negde posle prvih 15 minuta, otvorite rernu pa još malo, može sa drvenim štapićem za roštilj, izbušite testo na sve strane, opet da se preliv malo spusti.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne, isecite, pa odmah vadite na tanjir. U vreloj tepsiji korica ume malo da se zapeče. No, to čak ni ne smeta, ako volite malo da je hrskavo.

Servirajte pitu i uživajte u njoj, mi jesmo i te kako…