Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Testo sa edamerom i prženom slaninicom

– a kod nas bi se ovo zvalo nasuvo sa sirom ali podebljano –

Da se vratimo na sam početak Kuvajmo B(l)ogovskog, sajta koji je u samom startu i osmišljen da bi početnicima kuvanje bilo pristupačno i jednostavno. U to ime – evo i ovog, vrlo jednostavnog recepta a odličnog jela. Možda je više neki savet ali testo bude super na ovaj način.

Da mesim testo – stvarno nemam vremena, tako da za početak, kupimo pakovanje od barem 400gr testa, no za nas četvoro to je skoro pa ništa. Ja kupim 2 pakovanja po 300gr debelih rezanaca i to nam je zadovoljavajuća količina 🙂 . Uz to nam treba i 200gr edamera, 100 gr slanine (one suve…pušene a red mesa red slanine, red mesa….).

Sipamo u veliku šerpu vrele vode, dodamo 1 ravnu kašiku soli i 2 kašike ulja. Kada voda provre, stavimo testo da se kuva. E sad koliko? Desetak minuta, no najbolje je probati ali ne predugo kuvati da se ne raskuva testo.

Slaninicu iseckamo na sitne kockice i upržimo bez ulja, samu na sebi 🙂 Pržiti dotle dok ne bude hrskava, reš pečena 🙂

Onda ide prva caka (izvinjenje svima kojima se ovo podrazumeva), ja sam uporno ispirala testo pod vrelom vodom. E jok, ne treba, ne valja tako, nikada mi se ne oteže sir nego bude škripavo – klizav. TESTO NE ISPIRAMO!!!

Vadimo ga cediljkom i stavljamo  direktno u sud. Na to sipamo deo narendanog edamera i NE MEŠAMO. Na sir razbacamo malo upržene slaninice pa idemo opet red neispranog 🙂 testa, pa red nemešanog sira, pa red pržene slaninice i tako dok sve ne istrošimo.

Ko voli, može malo i da posoli izmedju redova. Pošto moje malo dete zavrće nos na deo slaninice u testu, ja sam je ostavila sa strane, pa smo dodavali mi koji je volimo…mada je ukusnije odmah u testo je umešati, jer ono upije miris i ukus slaninice 🙂 .

Tek kada smo sve rasporedili, prihvatamo se varjače i dobro promešamo. I – to bi bilo to, obično, najobičnije testo sa sirom i slaninicom koja hrska pod zubima 🙂

Prijatno!!!