Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Bademoni – grickalica bez glutena

Bademoni su slano čajno pecivo koje ne sadrži gluten, šećer i kvasac, ali sadrži cela jaja. Suvi su, najbolje ih je poslužiti uz čaj, ali se mogu jesti i samostalno. Dokazano stoje bez gubitka kvaliteta 3 dana, a verovatno mogu i duže. Prilikom konzumiranja se lepo tope na jeziku (jer se fino mrve iznutra kad se zagrizu).

Sastojci:

1 čaša (2dl) sitno mlevenog badema
1/3 čaše heljdinog brašna
1 kafena kašika soli
1/4 kafene kašike praška za pecivo
3 cela jaja
1/3 čaše ulja
3 kafene kašike susama

Priprema:

Ugrejati rernu na 150 stepeni celzijusa. Premazati pleh uljem.
U posudi pomešati mleveni badem i brašno od heljde, dodati so i prašak za pecivo, a zatim i 3 cela jaja. Na kraju dodati 3 kašikice suzama. Mešati sve zajedno dok se ne dobije tečna ali lepljiva smesa. Ostaviti da odstoji 15 minuta, da se zgusne.

Uzimati punu kafenu kašiku pripremljene smese i spustiti na ranije pripremljen i uljem podmazan pleh, tako da prečnik svakog keksa bude oko 4cm a debljina da ne pređe 1cm. Korišćenje kalupa nije praktično zbog lepljivosti smese. Ostavite mesta između njih da se ne slepe.

Peći u rerni 10-20 minuta (na 150 stepeni). Obratite pažnju da badem brzo gori. Čim keksići promene boju i malo potamne, praktično su gotovi. Koji minut duže i izgoreće…

Predložene modifikacije uključuju, ukoliko smete da jedete slatko, dodavanje komadića tamne čokolade ili lešnika, kokosovog brašna, suvog voća i slično umesto susama… U tom slučaju dobijate nešto iz porodice „Slatkih Bademona“.

Napomena: originalno objavljeni recept nalazi se na sajtu autora, možete ga pogledati OVDE.