Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Cimet tvisteri – fantastično pecivo sa cimetom

Šta da vam kažem, ostah zaglavljena na sajtu Simply So Good. Još jedan recept testiran iz te…tako jednostavno dobre kuhinje 🙂

Reče ženica da je ogromna količina…a šta jado Kokica zna šta je ogromno. Piše tamo 10 – 12 cups iliti 10 – 12 tih njihovih merica brašna. Kad ja krenuh meriti (a sreća uz pekaricu sam dobila jednu posudu sa kojom to mogu meriti…), stigoh do 1,3 – 1,5 kg brašna (mada je onaj „pretvarač“ rekao 1,1 – 1,3 kg). To je, priznaćete, prilično em jako em mnogo puno 🙂 No, s obzirom da svi volimo da grickamo, nisam odustala od navedenih mera 🙂 Bilo je svima za večeru, svima za doručak, svima za kad dodjemo sa posla i iz škole, pa malo za „koštolo“ Kraljici Majki i TatiMiMom. No, za sledeći put, moram zakuvati testo u lavoru za veš, jer je iz „ove naše zdile kanda malko pobiglo tisto…“ (opcija pola porcije nije opcija).

A sad, dosta je bilo priče, a da predjemo na delo…

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 130 gr šećera
  • 3 kašikice soli
  • 170 gr putera
  • 9 dcl mleka
  • 3 kašike suvog kvasca
  • oko 1,5 kg brašna (od 1 kg dalje dodavati postepeno)

Sastojci za fil:

  • 120 gr putera
  • 100 gr šećera
  • 3 kašike cimeta

Sastojci za glazuru:

  • 100 gr šećera
  • 1/2 dcl vode
  • 1 kašika meda

Priprema:

  1. Umutite žicom (a može i mikserom) jaja, šećer i so. U malo većoj posudi (da vam posle stane i mleko) otopite potpuno puter i dodajte mu mleko. Ugrejte da bude mlako na pipanje čistim prstom 🙂 tj. da ne peče, jer onda ste ubili kvasac 😉
  2. U ulupana jaja i šećer, dodajte mleko i puter.  Sipajte kvasac, malo pomešajte i ostavite da se nakvasi par minuta (ne morate čekati da nabubri). Promešajte i dodajte pola količine brašna. Dobro promešajte i postepeno dodajte ostalu količinu brašna. Meni je trebalo svih 1,5 kg, ali ipak…polako sa brašnom. Testo treba da bude meko. Kada ste ga ujednačili, slobodno uzmite mikser sa spiralnim nastavcima i dobro umutite sa time, da dobijete glatko testo.
  3. U čistu veeeeliku posudu sipajte na dno malo ulja, prebacite testo na to i malo ga uvaljajte da sa svih strana bude od ulja (malo, ne mnogo). Pokrijte krpom i ostavite satićak da naraste. E sad…meni ne da je naraslo…nego je narasloooo i pobeglo iz posude. Kažem ja…lavor sledeći put.
  4. Pripremite krpu i pospite je brašnom (ne morate, možete i kako ste inače navikli, ali se meni ovo pokazalo odlično za mekša testa, nema šanse da se zalepi za podlogu).
  5. Testo podelite na dva dela. Razvijte svaki deo u pravougaonik (nemojte jako tanko, oko 1 cm debljine). Otopite puter za fil i sa polovinom premažite uzdužnu polovinu razvijenog testa. Pospite sa pola mešavine cimeta i šećera. Preklopite gornjom polovinom testa. Malo pritisnite. Isecite na uzdužne trake, zavijte ih u spiralu i zavežite u čvor. Slažite na papir za pečenje postavljen u tepsiju. Ceo postupak ćete ponoviti i sa drugim delom testa. Ostavite tvistere da narastu još malo na sobnoj temperaturi.
  6. Stavite narasle tvistere u lernu koju ste ugrejali na 200°C da se peku nekih 20 – tak minuta.
  7. Pripremite glazuru: otopite šećer sa vodom i medom, pa sklonite sa ringle i ostavite da se hladi.
  8. Kada su tvisteri porumeneli, izvadite ih iz lerne i premažite glazurom, da dobiju lep sjaj.
    Predlog – povadite ih na neku tacnu, da biste imali praznu tepsiju u koju ćete odmah stavljati ostale tvistere da se peku, pošto ćete imati dosta tura 🙂 i onda ih premažit glazurom tako na tacni.
    Sem glazure od šećera, trebalo bi napraviti i glazuru od prah šećera, ali pošto to meni nikada ne izgleda lepo, neću vam ni pisati kako to da pravite – kada ni ja ne znam 🙂 (bilo bi malo bezveze, zar ne? 😉 )

I…na kraju, to je to, ostaje vam da uživate u brdu divnih peciva sa cimetom i da pozovete veće društvo da vam se u tome pridruži. Prijatno i uživajte!