Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Čokoladni tiffin – čokoladna užina

Ako ima muffin, a što ne bi bio i tiffin 🙂 Šta je tiffin? Ja pojma nemam…a evo čitam da je neka vrsta laganog obroka u toku dana, a izmedju redovnih obroka…što bi se reklo kod nas – užina ili grickalica. Ovaj čokoladni tiffin što smo mi isprobali je naišao na doooobre reakcije. Količina pripremljena po receptu – apsolutno nedovoljna 🙂 Sličnost originalnog i ovog što smo mi jeli – ogromna, ali ni blizu 😉 Kako, zašto?

Idemo redom (za početak – kada kažem to se kod nas ne može naći, mislim na Subotica, Vojvodina, Srbija, ni blizu sveta 🙂 ):

  • golden syrup – u bukvalnom prevodu zlatni sirup 🙂 – verujem da oni to imaju ali mi – jok! Tako da je golden syrup kod nas postao med (i jeste zlato, zar ne?)
  • Maltesers – sigurna sam da su to veoma ukusne hrskave grickalice – ali, ja ih ne nadjoh kod nas, te su Maltersers kod nas postali M&M’s sa kikirikijem
  • double krem (dupli krem???) – čitajući da je to neki mlečni proizvod sa više od 48% mlečne masti, ja sam odlučila 🙂 da će to kod nas biti slatka pavlaka

U suštini, to bi bilo to što sam napravila od izmena, mislim da su bile zadovoljavajuće, jer je i grickalica BILA više nego zadovoljavajuća.

Sastojci:

  • 100 gr putera
  • 2 trouglasta mala pakovanja meda ili 4 kašike
  • 250 gr integralnog keksa
  • 1 pakovanje od 100 gr M&M’s sa kikirikijem
  • 100 gr groždjica
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 200 gr crne čokolade
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Napravite osnovnu čokoladnu masu: u manjoj šerpi otopite na laganoj vatri puter i 2 kašike meda ili jedan trouglić. Kada je otopljeno, sklonite sa vatre (ringle) i dodajte 100 gr izlomljene crne čokolade. Mešajte dok se čokolada ne rastopi u puteru.
  2. Napravite smesu od keksa: stavite u neku jaču (ili 2 slabije u nedostatku, kao ja…) kesu integralni keks, zatvorite je, stavite na dasku i malo izlupajte oklagijom po keksu. Ne treba da budu jako sitni komadi, a ni previše krupni. Izručite keks u posudu. M&M’s sa kikirikijem izlupajte oklagijom u njegovoj ambalaži, ako ima mnogo vazduha, otvorite je, pa gumicom pričvrstite. Dodajte ih na keks. Takodje, pomešajte i suve groždjice. Sipajte čokoladnu masu na keks i dobro sjedinite.
    Manju pravougaonu posudu, tepsiju ili sl. malo nauljite i pokrijte sa papirom za pečenje. Deluje bezveze, ali ima veze 🙂 …tako će vam papir ostati lepo oblikovan, neće vam kliziti tamo – vamo.
    Dobijenu masu sipajte na papir, rasporedite ravnomerno i sa donjim delom kašike dobro utisnite.
    U ovom periodu delovaće vam kao da neće biti ništa od kolača, ali – hoće 🙂 Važno je da strpljivo poravnate smesu, da se ne bi raspadao keks.
    Stavite u frižider na hladjenje i ostavite da se dobro stegne. Možete malo “varati” i sa zamrzivačem, ali na desetak minuta.
  3. Napravite preliv od čokolade: zagrejte 2 kašike meda i slatku pavlaku u manjoj činiji. Kada je ugrejano, ali ne i ključalo, sklonite sa vatre i dodajte 100 gr izlomljene crne čokolade i 100 gr izlomljene mlečne čokolade. Mešajte dok se čokolada ne otopi i masa ne ujednači.
    Ovo je momenat kada ćete se opet uplašiti da neće biti ništa od ovog kolača 🙂 ali – i dalje…hoće 🙂 Čokolada će vam izgledati veoma retko, sa malim izgledima da se stvrdne, ali – stvrdnuće se 🙂 . Prelijte je preko stegnute mase i vratite na hladjenje u frižider, može opet na desetak minuta u zamrzivač, pa nazad u frižider dok se potpuno ne stegne.
    Nakon toga, izvadite iz frižidera i zajedno sa papirom iz posude. Isecite na sitne komade i navalite na grickanje 🙂 Videćete, mnogo je ukusno 🙂 Uživajte!

Izvor recepta OVDE.