Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Kako da napravite samo-rastuće brašno?

Poslednjih godina, kuvanje je došlo u modu. Ne ponovo, nego došlo u modu 🙂 Svi kuvamo, pečemo, slikamo, delimo, lajkujemo 🙂 Svi – znači i ja 🙂 Ponekad, naravno, smaramo.

U tim poduhvatima volim da zalutam na strane sajtove i da istražujem neke zanimljive, nove recepte. I tako, stignemo do recepata koji govore u cups-ima 🙂 oz-ima, sticks-ima, tbsp-unsima i ostalim čudima 😀 Za sve te merne jedinice, nama totalno strane, postoje razni convertori iliti nazovi „pretvarači“, koji su veoma korisni. No, problem cups-a sad već možete rešiti jednostavnije, jer, polagacko su Kinezi nabavili tu plastikuriju od cupsa, pa možete kod njih kupiti.

Elem, samo-rastuće brašno iliti self-rising flour, dosta često možete pronaći u receptima po tim sajtovima sa čudnim mernim jedinicama 😀 . Takodje u njihovim radnjama. Ali, ne baš i u našim ili barem ne u subotičkim 🙂 Znam neke (čitaj Kraljica Majka) koji imaju iskustva sa tim brašnom i gombocima iliti knedlama 😀 Kraljica Majka ih je skuvala od brašna koje joj je kupila ćerka joj njena iliti moja sisterka (mesto dešavanja Harlow – England). I tako… gomboci su rasli i rasli i rasli 😀 Bili su zanimljivi 🙂 i drugačiji od očekivanih – veće drugačiji od očekivanih…

A u čemu je zapravo štos i čemu to brašno?

To brašno je korisno imati ako hoćete da pripremite brzačke pogačice, brzi hleb, neke vrste palačinki, zašto da ne – mafine… Kombinacija je oštrog brašna tip 500, praška za pecivo i soli. I – to je sva mudrost. Tako da, neka vas to što ga nema u radnjama ne spreči da pripremate i recepte koji zahtevaju isto. Dakle, šta i koliko?

Sastojci:

  • 600 gr oštrog brašna tip 400
  • 3 kesice praška za pecivo (od 12 gr)
  • 1 1/2 kašičica soli

Priprema:

Sve sastojke dobro promešajte 🙂

Čuvanje domaćeg samo-rastućeg brašna

Ovako pripremljeno samo-rastuće brašno čuvajte u teglama koje možete dobro zatvoriti. Domaće pripremljeno samo-rastuće brašno će trajati malo kraće nego obično. Ovo je iz razloga što prašak za pecivo počinje da gubi svoja svojstva u dodiru sa brašnom, solju i vazduhom. Dobro zatvoreno, čuvano na tamnom i hladnijem mestu, iskoristite u roku od godinu dana.