Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Dezert od ananasa

Da sam imala vremena, kao što nisam, u maju  bi ovo bio moj recept s kojim bih učestvovala u našem takmičenju i igrici „Ajme koliko nas je“, kod majske domaćice Branke. Ali nikad nije kasno, recept objavljujem sada i nadam se da će ga mnogi isprobati jer je vrlo jednostavan.

Potrebno je:

Ananas, zreo plod

Bela čokolada, 100g, ili po potrebi više, ili manje

puter, 1 supena kašika

1dcl konjaka

Rasecite ananas na pola i izdubite meso iz polutke, tako da dobijete mali „čamac“ za kasnije posluženje.

Priprema:

U tiganj stavite malo putera i komadiće ananasa da se proprže. Ja sam ovde stavila i jednu pomorandžu, koja je jadnica sama stidljivo gledala iz jedne činijice za voće, u ove raspusne zavodnice, jagode i trešnje, koje su sada u punoj snazi. Bilo mi je žao, pa sam je stavila u tiganj sa inače preslatkim ananasom. Dakle, već znate da ja podrivam sve sisteme, pa kako ne bih jedan običan recept. Ali, u recept koji vam dajem ide samo ananas, i ja „kao takva – podrivačica“ sam dužna to da vam kažem, a vi gledajte šta ćete.

Kad ispari i uvri sok od ananasa, sve prelijte sa konjakom ( ja sam imala Štok, može i on).  Kad se sve dobro ugreje, pažljivo zapalite. Eh, ovo, flambiranje…to mi je najveća radost i omiljeni doživljaj u kuhinji. Naravno i zbog šmeka  koji ostane nakon njega. Kad sav alkohol izgori, promešajte, i dodajte komadiće bele čokolade, koja će se istopiti, obaviti komadiće ananasa i dati onaj smooth šmek celom dezertu. (Šteta je što sam ja dok sam ovo radila bila sama u kući,  i nisam postigla da uslikam onaj prelepi veliki plamen. Ali videćete već nešto!)

Sada sadržinom iz tiganja napunite izdubljene polutke ananasa i ukrasite listićima mente. Ja ubrala iz bašte, kakav miris! Rashladite limunadu, i nek’  ide život, ko da misli o kalorijama!