Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Domaća Nutella

Od svih kremova i eurokremova upakovanih u drugačije kutije i manje više – bolji ili lošiji nadimak, koji je taj koji je nepogrešivo prepoznatljiv? Nutella. Njamiii. To je, kratko i jasno, neponovljiv ukus!

No, da budemo iskreni, tom je ukusu i cena neponovljiva 😀 Ovo je receptić koji je mnogo ukusan, mnogo podseća na Nutellu koja nas gleda sa polica u marketima a i sa cenom baš mnogo ne zaostaje 😀 No i onda, savetujem da ga isprobate jer je zaista ukusno i neponovljivo – domaće! Deci se mnogo dopalo namazano na hleb a ja sam ga upravo istrošila na Kinder tortu sa Nutellom i lešnicima.

Recept je „isčeprkan“ sa OVE ADRESE i baš se radujem tome, pošto sam imala priliku videti i savršene fotografije hrane (za čime patim…kao i za novim fotoaparatom, doduše). Svaka čast na fotografijama i na uloženom trudu, pošto je njena Nutella prelepo upakovana u „etiketirane teglice“, za šta ja nisam imala vremena, niti potrebe (ovaj put) pošto je ista odmah i nestala.

Sastojci:

  • 340 gr mlečne čokolade
  • 140 gr pečenih lešnika
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika kakaa
  • 1 mahuna vanile (ja sam zamenski koristila 2 kesice vanilin burbon šećera – baš mi se nije davalo bogatstvo za jedan štapić)
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Za početak, kupite pečene lešnike da se ne maltretirate time 🙂 Zatim, lešnike izmiksate u supersecku, blenderu šta li već imate i kako ga vičete. Izmiksate ga tako da bude pasta, ono…kada vam se lešnici prestanu vrteti u krug, zalepe se za stranice i postanu zalepljena masa 🙂
  2. Čokoladu otopite na pari (ja kupila Milku…što mi je prilično olakšalo novčanik 🙂 ).
  3. U pastu od lešnika, dodate šećer, ulje, kakao, vanilin (štapić ili već zamenu, kako se odlučite) i so i sve zajedno dobro izmiksate.
  4. Na to sipate otopljenu čokoladu i nastavite gde ste stali sa miksanjem, sve dok vam se masa u potpunosti ne ujednači.
  5. Tada sipate dobijeni krem u teglicu ili već kakvu posudu imate. Ja sam kao prvu pomoć koristila plastičnu posudicu od kupovnog nekog – krema težine 450 gr. No, bez mnogo mudrosti…i kada saberemo količine sastojaka…dobijemo približnih ½ kg krema, orijentacije radi 🙂
  6. Krem je tečniji dok ga ne rashladimo. Radi toga, stavimo ga u frižider na 1 h. Nakon toga, ako se stvrdnuo, možemo izvaditi iz frižidera i…ako preživi, može stajati oko 2 nedelje tako na sobnoj temperaturi.

No, taj deo ne mogu da potvrdim…niti ću ikad moći 🙂 jer to je kod nas roba sa veoma kratkim rokom upotrebe 😀