Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Domaći hleb sa jogurtom i lukom

Kada vam dosadi uobičajena večera…ovo je sjajna i jednostavna ideja za promenu. Ne zahteva puno vremena a uživancija je velika. Pripremite neke ljute žvake za posle ili se svi zajedno naklopajte, pa niko nikom neće smrdeti na luk (ili će pak svako svakom).

Za smesu prethodnog dana:

1 čaša jogurta (ona u kojem ga i kupimo), ta nam je nadalje i neka merica
1 čaša brašna
1 kašikica suvog kvasca

Pomešamo brašno sa kvascem, dodamo jogurt, umešamo da bude jednolična masa, pokrijemo streč folijom i stavimo u frižider do sutra, tj. da odstoji 24h (posao od 3 minuta).

Sutradan nam je potrebno:

4 glavice crnog luka
50 gr margarina
7 čaša brašna
1 supena kašika suvog kvasca
1 kašikica sode bikarbone
1 kašikica šećera
1,5 kašikica soli
½ l tople vode
malo ulja

Margarin rastopimo i stavimo na polukrugove iseckan luk da se izdinsta dok ne dobije zlatkasto – providnu boju. Dakle – da baš ne izgori a da bude udinstan 🙂 . Ostavimo da se prohladi.

Toplu vodu, kvasac i šećer pomešamo i ostavimo kvasac da nadodje, nekih desetak minuta. Nakon toga, tu smesu dodamo smesi pripremljenoj prethodni dan. U ovu smesu dodamo polovinu izdinstanog luka. Od preostalih 7 čaša brašna, 1 pomešamo sa soda bikarbonom i solju, pa je polako dodamo smesi luka, kvasca…i ostalog.

Pripremimo dodatke za mikser kojima se mesi testo i mutimo testo, postepeno dodavajući brašno. Meni je i nakon svog dodatog brašna, testo bilo dosta mekano, tako da…bez brige, bude to dobro 🙂 na kraju. Mutimo dok testo ne postane glatko i dok polagacko ne počne da dobija mehurove. Tada ga sklonimo na toplo da se udvostruči. Za to vreme  – operemo sudove ili popijemo kaficu 🙂 .

Kada je testo naraslo, na brašnom posutu dasku izvadimo testo. Možemo ga malo posuti brašnom kako bi ga lakše izvadili iz posude. Presečemo testo na dva dela i malo ga uobličimo u neku lepanjicu, tj. u neki duguljsto – okrugli oblik (bolje će vam slika ovo objasniti nego ja).
Ponovimo i sa drugim delom testa. Ovo je najbolje da odmah uradite u tepsiju koju ste malo nauljili i u kojoj ćete hlebac peći. Po testu rukom napravimo neka udubljenja i rasporedimo preostali deo udinstanog luka. Malo i nežno utapkamo luk u testo. Testo poprskamo uljem i ostavimo da miruje još nekih 30 – 40 minuta.

Kada je još malo naraslo testo, poprskamo ga vodom i stavimo u lernu na 200˚C da se peče nekih 30 – tak minuta, dok ne porumeni i ne postane hrskavo.

Kada je pečeno, isečemo na parčad i serviramo uz n.pr. feta sir, kečap, pavlaku, salamicu…ali ako imate umesto salamice i pavlake malo kajmaka i kulena…GOZBA!!!

Prijatno i uživajte u večerici!!!!