Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Domaćinski doručak (ili večera)

Evo jedne klopice, varijanta…parola snadji se. Ideju sam videla na nekoj fotki sa nekim hijeroglifima (za mene su i kineska slova hijeroglifi 😉 ) ali je ispod, na tečnom engleskom jeziku 🙂 pisalo nešto kao Serbian…iliti srpsko (bilo je mnogo sitno napisano, a sve što je sitnim slovima napisano – ja ne čitam i snosim posledice istog). Kontam…spominjaše nas vezano za ovu kombinaciju klope. Znači…preko Kineza i Engleza do nas…domaćih, stiže ideja i do naše kuhinje. Šta reći, sem – baš je dobra.

Recimo da je ovo bila količina za mangupa i mene, pa je to recimo za 2 osobe (malo gladnije).

Sastojci:

  • 6 krompira srednje veličine
  • 6 jaja
  • 1 paprika
  • 2 režnja slanine
  • 100 gr kačkavalja
  • so
  • biber
  • aleva paprika

Priprema:

  1. Krompir dobro operemo, ja sam koristila mladi, isečemo ako baš ima na njemu nekih „nejestivih momenata“…i tako u kori poredjamo na tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje. Ispečemo ga na 200°C. To je kod nas trajalo nekih pola satićka, ali proverite vilicom, da onako…fino upada u krompir kada se zabode.
  2. Za to vreme, naseckajte papriku i slaninu na sitne kocke, te ih malo prodinstajte, kako bi slaninica dobila svoj fini, hrskavi šmek. Takodje, narendajte odvojeno kačkavalj.
  3. Kada je krompir pečen, stavite ga položenog na dasku i odsecite nešto poput kapice. Izdubite sredinu, tako da ostane barem nekih ½ cm debela kora krompira.
  4. Posolite udubljenje, stavite u njega malo pržene slanine i paprike, razbijte u šolju jaje i sipajte ga pažljivo u udubljenje, posolite, pobiberite, pospite alevom paprikom i kačkavaljem. Savet: sve ovo radite kada već stavite udubljen krompir u tepsiju u kojoj će se peći, da vam ne bi iscurilo jaje pri prebacivanju.
  5. Ponovite postupak sa svim krompirima i vratite u lernu, koju uključite na 230°C i tepsiju gurnite na najviši red. Gotovo je kada je i jaje pečeno (kuvano), nama je to trajalo nekih pola sata.
  6. Izdubljeni „višak“ krompira (sa sve korom 😉 ) izdrobite na sitnije komade, posolite, pobiberite, pospite alevom paprikom i naseckajte na sve to tanke listove margarina. Kada je punjeni krompir pečen, stavite ovo u lernu da se malo rastopi margarin.

Servirajte uz povrće, po mogućnosti paradajz i papriku, a obavezno i uz kiselo mleko, u ovom slučaju – ovčije. Odlična kombinacija i domaćinski obrok kojoj stomak sa osmehom kaže hvala ali posle zahteva i malo odmora 🙂 Uživajte i prijatno!

NAPOMENA: fotke su pravljene, sem konačne, sa mobilnim…izvinjenjce 🙂 na kvalitetu istih 🙂