Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Džem od jagoda

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat limuntusa
  • voda

Priprema:

  1. Jagode oprati i očistiti od peteljki. Staviti u dublju šerpu vode da pokrije dno i jagode. Posuti šećerom i staviti na ringlu da se kuva.
  2. Kada jagode malo omekšaju, viljuškom ih izgnječiti i nastaviti sa kuvanjem, dok sok koji se stvorio ne ukuva do pola. Dodati vanilin šećer i limuntus, te kuvati još dok se džem ne zgusne.
  3. Proverite da li je gotov tako što ćete jednu kašiku džema staviti na tacnicu i ostaviti u friz da se pre ohladi. Ako se želirao, onda je gotov, a ako nije – kuvajte još. Svo vreme kuvajte na nižoj temperaturi da ne bi kipelo. Stalno mešajte, a penu ne morate da vadite, ja to ne radim.
  4. Sklonite sa vatre i vreli džem sipajte u suve tegle do same ivice. Zatvorite poklopcem i teglu okrenite naopačke na poklopac.
  5. Pokrijte tegle i ostavite da se ohlade. Svaku teglu malo promućkajte jer pena hoće da se izdvoji na vrh, ali to ne smeta.
  6. Tegle odložite u špajz. Džem se neće kvariti iako ima malo šećera, jer na ovaj način se stvori vakum u tegli i na taj način se čuva od kvarenja. Medjutim, kada teglu otvorite držite je u frižideru i potrošite je za kratko vreme, jer usled nedostatka konzervansa i sa malom količinom šećera se pokvari ako nije na hladnom.