Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Fantazija čokoladne kocke

Kada je moj tata isprobao ovaj kolač, prvo pitanje je bilo: „Šta, ti nisi imala dosta čokolade? ;)“

Pomislićete, kada ugledate ukupno 600 gr čokolade u ovom kolaču, da je jako skup i možda odlučite da ga ne isprobate. Ali, sem čokolade i slatke pavlake, ostalo su sve sastojci koje verovatno imate kod kuće. A kada ga napravite i vidite kako je jednostavno, a ukusno, biće vam drago da ste ga isprobali i verovatno ćete tu avanturu i ponoviti 🙂

Tepsija veličine 37×26 cm, duboka barem 6 cm, zbog tečnog fila, koji se kasnije stvrdne.

 Sastojci za biskvit:

  • 8 jaja
  • 250 gr putera ili margarina
  • 20 dkg šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 gr čokolade za kuvanje

Za prelivanje:

  • 3 dcl mleka

Sastojci za fil:

  • 1 l slatke pavlake
  • 400 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

  1. Umutiti žumanca i šećer mikserom, da budu penasta. Staviti puter i čokoladu u šerpu, pa na ringlu da se otope i sjedine. Dodati masi od žumanaca i šećera. Takodje, dodati i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite belanca u sneg i lagano ga dodajte u masu od žumanaca.
  2. Namažite tepsiju margarinom i pospite brašnom. Sipajte testo i stavite da se peče na 180°C 40 minuta. Izvadite iz lerne i tako vruće prelijte sa hladnih 3 dcl mleka.
  3. U šerpu sipajte slatku pavlaku i u to izlomite čokoladu. Stavite na paru da se kuva (ispod šerpe još jedna, za nijansu veća, šerpa sa vodom koja vre), sve dok se čokolada ne otopi i pavlaka bude tik da provre. Ne sme se ostaviti da provre.
  4. Tako pripremljen fil, preliti preko pečenog testa. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider ili na neko hladno mesto u kući.
  5. Kada se ohladi, ako ste sigurni u sebe i svoj fil 🙂 (a ja sam bila malo „klimava“ ali sam ipak to uradila), možete opseći kolač, pa preko fila staviti foliju i onda prevrnuti naopačke kolač na neku tacnu, pa na biskvit staviti drugu tacnu i opet preokrenuti. Tako ćete imati izvadjen kolač iz tepsije, moći ćete ga lepo seći i nećete imati problem kako da parčad izvadite, a da vam se ne raspadnu tom prilikom.
  6. Secite kolač na štangle ili kocke, kako volite i uživajte u sočnom „čokoladastom“ zalogaju 🙂

Izvor recepta: Recepti svijeta