Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Francuski krompir u talasima

Spiralizovnje 🙂 : 10 min
Slaganje: 15 min
Pečenje: 1 h

Francuski krompir nije ništa novo, naprotiv. Oproban recept koji rado spremamo i svi ga volimo. No, zašto ga malo ne „začiniti“ nekom novinom?

Napravite ga tako da na prvi pogled bude neprepoznatljivo drugačiji 🙂 neka se izdvaja iz mase sličnih. Za pripremu ovog, francuskog krompira u talasima koristila sam Spiralizer, divnu spravicu od Delimana.

Spiralizer se najčešće povezuje sa pripremom špageta od povrća, ali zašto ga ne iskoristiti i za pripremu jela koja svi dobro poznajemo? No, bez obzira na to, o špagetima ću vam takodje pisati, pošto smo oduševljeni i time, ali…drugi put.

Da se vratimo na krompir. Sa ovom spravicom iseći ćete ga na tanke spiralne trake veoma brzo i veoma lako. Stvarno. Naročito ako pre upotrebe na pola minuta bacite oči na uputstvo za upotrebu – toliko je dovoljno. Ja sam to preskočila prvi put, pa sam trčala za spiralizerom po stolu (bilo mi je sumnjivo 😀 pa sam onda pogledala uputstvo), a samo je trebalo iskoristiti polugicu koja ga odlično vakumira za sto i tada on – ne mrda nigde, pa ni vi za njim. Hoću reći – super je rešeno, praktično i jednostavno 🙂

sponzorisani recept by delimano

Ok, reći ćete da u francuski krompir ne ide šargarepa, ali – što da ne? Tako da sam i šargarepicu ubacila u spiralizer i malo obojila 🙂 krompir sa njom. I na kraju, sem jaja i kobasice, jel…, malo peršunovog lista i eto našeg francuskog krompira u talasima koji izgleda potpuno drugačije od originala, a i ukus mu je poseban. Ovako ispečen krompir ima fini, hrskavi ukus na nekim mestima, a na nekima se topi u ustima. Nemojte mi verovati, nego probajte 😉

Sastojci:

  • 1 kg mladog krompira
  • 250 gr domaće pušene kobasice
  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 2 šargarepe
  • par kašika ulja
  • so
  • crvena mlevena paprika

I još:

  • 1 kašika sveže seckanog lista peršuna
  • oko 30 gr putera

Priprema:

1 Pre nego što krenete u seckanje krompira i šargarepe Spiralizerom, skuvajte jaja. Dok se jaja kuvaju, isecite kobasicu na sitne komade. Krompir dobro operite, a ako je još mlad i lep 🙂 ne morate ga guliti. Šargarepu očistite.

2 Za seckanje, za početak, izaberite nastavak za seckanje, pa pričvrstite polugicom 🙂 Spiralizer za sto, da se vakumira. Stavite ispred njega jedan veći tanjir, gde će vam izlaziti sečeni krompir i šargarepa. Krompiru samo blago odsecite vrh, da bude ravan. Pričvrstite ga na „iglice“, pritisnite uz nož i krenite u akciju. Veoma brzo dobićete tanke talase krompira, nešto kao fodori 🙂 na suknjicama 🙂 Na isti način, isecite i šargarepu.

3 Ako imate ovalni pekač i dubok poklopac od njega, to će biti prava posuda za pripremu ovog krompira. Ako ne, izaberite neku dublju tepsiju veličine oko 40×25 cm ili slično. Malo je premažite uljem. Slažite talase od krompira kružno, jedan za drugim, nabirajući ih. Kada ste popunili dno krompirom, rasporedite i talase od šargarepe preko krompira. Sada ubacujte u talase sitno nasečene komade domaće pušene kobasice. Konačno, secite jaja na kolutove i slažite ih takodje u talase. Sve posolite i pospite crvenom, mlevenom paprikom. Sve ovo ponovite još jednom i odozgo blago pospite uljem, tek malo.

4 Kada ste napunili posudu talasima francuskog krompira 🙂 , stavite na 200°C da se peče. Trebaće nekih sat vremena da bi krompir koji je na površini bio hrskav. Sačekajte taj momenat – vredi. Kada je krompir pečen, izvadite ga i na još vruć krompir nasecite listove putera. Preko svega pospite sveže seckani peršunov list i servirajte dok je vruće uz kiselu pavlaku, kiselo mleko, a što da ne – i uz kečap.