Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Gomboci (knedle) na brzi način

Gomboci, to bi bile knedle od testa sa krompirom, ako je to možda malo poznatiji naziv. Nije da ih je nešto komplikovano napraviti ali u današnje vreme jurnjave za obavezama, malo kada stignem da ih napravim. A da ih volim, volim ih. Zato sam pribegla

varanju. Ko će isčekati da se krompir skuva, pa ohladi, pa oguli, pa ispasira. Zato je izmišljen Minut pire. Dobro, ne baš zato, ali da predjem na suštinu:

Stavimo ½ litre vode da provri. Kada provri u nju ubacimo supenu kašiku masti ili margarina i jednu kašikicu soli. Dodamo sadržaj kesice minut pirea, dobro rasporedimo po velikoj šerpi da se što pre ohladi. Kada se ohladi, ali tek kada se ohladi, da se testo ne bi lepilo, dodamo brašna. E sad, volela bih da ne kažem onako po bapski koliko zahvati, ali šta mogu kada je tako. Treba dodati toliko da testo ne bude premekano, ni pretvrdo. Dobro se umesi i razvije na malo manje od centimetar debljine. Iseče se na kocke i na svaku kocku ubaci kašikica pekmeza, može komad šljive, možda čak i eurokrem. Krajevi se spoje po dijagonali, slepe da se dobije kuglica od testa. Takve kuglice stavljaju se u vodu u koju smo dodali malkice ulja da se kuvaju. Kada isplivaju na površinu, to je otprilike momenat kada su kuvane, ali ostaviti još koji minut (2-3).

Dok se gomboci (knedle) kuvaju, pripremimo prezlu:
Prekrijemo dno šerpe uljem, ugrejemo, dodamo prezle (hlebne mrvice) barem nekih 250gr, da bi bilo ukusno. Upržimo prezlu da porumeni, skinemo sa vatre i dodamo šećera, po ukusu, naravno (ja se najedem kašikicom dok potrefim da mi bude fino)

Skuvane gomboce uvaljamo u prezlu i poslužimo. Može se dodati još šećera naknadno.

Nije neki naučni recept, ali čini mi se da je dobar savet za zaposlene domaćice. Pokušajte, ukusno je.