Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Jednostavan domaći sir bez termometra

Kako biste bili sigurni da je ovaj sir stvarno jednostavno napraviti, a da nije u pitanju samo još jedan bum naslov koji iza sebe ne nosi ništa – sir koji vidite je prvi sir koji sam u životu napravila. I – sasvim je lepo to sve ispalo – uspelo 🙂

Odavno planiram da se upustim u ovu akciju, ali kako – šta, treba mi taj čudesni termometar da potrefim temperaturu (za neke vrste sireva, jel). E pa nemam ga. Nije da ga ne bi bilo zgodno imati, ali mislim da smo sasvim solidno kuvali i do sada bez njega.

Domaći sir – nisam ga pravila zato što je jeftinije i isplativije. Takodje, ne mogu reći da sam ga napravila ni zato što znam šta ima u njemu – jer ne znam, pošto je od kupovnog mleka i jogurta. Pravila sam ga eto zato što mi je bio gušt. I – vredelo je ono malo utrošenog vremena, ako ne zbog drugog, ono zato što je TataMiMoj rekao: „Super je!“

Ta kratka rečenica ima dvostruku jačinu 🙂 Prva je u tome što dosta teško silazi sa njegovih usta, a direktno onome ko je nešto pripremao, druga zato što je stvarno bio po njegovom ukusu i to me raduje.

Jednostavnost ovog sira je, dakle, u tome da možete kupiti u radnji dva potrebna sastojka (plus so), ne morate tražiti domaće proizvodjače, loviti red subotom na pijaci ili vijati komšinicu koja ima kravu u dvorištu… i gore pomenutom – da vam ne treba termometar… Pa da krenemo…

Sastojci:

  • 2 litre 2,8% kupovnog mleka
  • 1/2 kg 2,8% (može i više) jogurta
  • 2 kašičice soli*

* Sa ovoliko soli dobićete neutralan sir, ako želite slan, probajte sa barem 1 kašikom soli. Inače, veoma je ukusan i ovako, pa ga svako može posoliti po želji.

I još će vam trebati:

  • 2 komada gaze (kupite je u bilo kojoj apoteci)
  • 1 cediljka

Priprema:

1 U veliku šerpu sa debljim dnom (da vam se ne „uhvati“ mleko), sipajte mleko i uključite ringlu na srednju temperaturu. Ostavite da mleko provri.
Za to vreme, izmešajte jogurt sa solju.

2 U tek provrlo mleko sipajte jogurt, ne trebate sklanjati šerpu sa ringle. I dalje na srednjoj jačini ringle, mešajte mleko sa jogurtom, postepeno će se početi izdvajati grudvice sira i surutka. Mešajte sve dok se potpuno ne izdvoji sir od surutke. Tada sklonite sa ringle.

3 Namestite 1 parče gaze, presavijeno, preko cediljke, a cediljku iznad neke druge veće šerpe. Procedite sir preko gaze. U ovom momentu možete smisliti da li ćete sačuvati surutku. Od nje možete napraviti neku pogaču, štrudlu, koristeći je umesto mleka ili jogurta.

4 Sada gazu ispresavijajte preko sira, pa stavite preko nje tanjir, da pritisnete sir da se bolje cedi (i dalje je sir u cediljki iznad neke šerpe). Takodje, na tanjir stavite nešto teško, kako bi se taj proces još bolje pospešio. U to ime – ja sam stavila KraljiceMajkeMi odličan kompot od kajsija 🙂 koji je dobro odradio posao. Ostavite sir da se tako cedi nekoliko sati (ja sam nekih 5-6) na sobnoj temperaturi.

Na pola tog vremena, možete malo okrenuti sir, kako bi onaj savijeni deo gaze prebacili dole, pa da se sir tako nastavi cediti.

5 Nakon što se sir potpuno ocedio, dobili ste jedno lepo parče čvrstog sira. Kolika se težina dobije od ove količine mleka i jogurta – ne znam, baterije u vagi su naravno odlučile da umrEJU u pravi čas 😀 Sir upakujte u čisto parče gaze, pa ga ostavite u frižideru, poklopljenog sa nekim tanjirom, ili ga, jednostavno, stavite u neku kutiju sa poklopcem.I tako, naseckajte sir, pridružite mu koji kolut kobasice, kulena, pečenice, šunke, slanine – čega god. Pa onda uz to red paradajza, paprike ili pak nečeg kiselog iz zimnice. Lepo parče domaćeg, vrućeg hleba, šolja mleka i – eto gozbe!!! Prijatno!

P.S: naravno da postoji još mnooogo varijanti da pripremite ovaj sir – meni je ova delovala baš zgodno 🙂 pa ko veli, da je podelim sa vama 🙂