Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Jednostavan i brz ručak – fašir, tarana i povrće u pekaču

Nedavno sam nabacila novog pomoćnika u kuhinji, veeeeliki metalni pekač. Činilo mi se to kao dobra investicija. Takodje, za tu investiciju dobila sam polukritike od Kraljice Majke Mi Moje, da umesto da kupujem majice, suknje, šalove i ostale drangulije, ja kupujem šerpe, poklopce i miksere. Šta reći, jače je od mene, nemam fetiš na cipele i tašne, imam na kuhinjska pomagala 😀

E sad, da to ne bi bile samo sarme, ćurke, pilići i ostalo društvo, smišljam za kakve namene bih sve mogla da ga iskoristim. Nedavno sam ga testirala za domaći hleb kao iz starih peći i pokazao se kao odličan prijatelj u tom poslu 🙂

Danas sam nešto odlučila da rizikujem i isprobam ovo jelo, o kojem ću vam pisati. Vrlo je jednostavno za pripremiti, ukupna priprema oko 30 minuta, posle ostaje samo pečenje, ali to vas ne dotiče, do se dešava i bez vas u kuhinji 🙂 Reč je o tome da dobijete prilog i meso jednim potezom.

Napomenula bih da je tarana na ovaj način pomalo hrskava, pošto se dole formira nešto kao korica. Što se mene tiče – to je plus, što se tiče „neljubitelja“ hrskavosti, možda da malo koriguju recept.

Ako nemate pekač, ovo jelo možete pripremiti i u dubokoj tepsiji pokrivenoj alufolijom, koja se kasnije skine (ovo da se ne osećate tužno i ugroženo zato što nemate tog prijatelja u kuhinji 😉 )

SASTOJCI ZA FAŠIR:

700 gr mlevenog svinjskog mesa (može i pileće, juneće, kako volite)
2 manje glavice crnog luka
sredina od debljeg parčeta starog hleba
3 – 4 kašike mleka
1 uvrh puna kašika kisele pavlake
1 kašikica belog luka u prahu ili 2 čena svežeg belog luka
1/2 kašikice djumbira
2 kašikice peršunovog lista
3 kašikice domaće vegete ili obične po ukusu (oko 3 kašikice)
1/2 kašikice bibera ili nekoliko kapi čili sosa (ovo iz razloga što je nama „nestalo bibera)

OSTALI SASTOJCI:

500 gr tarane
1 kašika crvene paprike
3 kašikice vegete
1/2 kg smrznutog povrća (grašak, kukuruz, šargarepa ili druga kombinacija po izboru)
margarin ili puter za mazanje pekača ili tepsije
malo ulja za prelivanje fašira
prezla za paniranje fašira – oko 50 gr

PRIPREMA:

  1. Sredinu hleba natopite sa mlekom. Crni luk iseckajte na sitne kocke. Pomešajte sve sastojke navedene za fašir i dobro ih umesite. Možete, ali ne morate, ostaviti 15 – tak minuta u frižideru da se malo sjedini meso sa ostalim sastojcima, lakše ćete oblikovati fašire.
  2. Za to vreme, pomešajte taranu sa crvenom paprikom i vegetom. Ja nisam stavljala ništa drugo, računajući na to da će meso pustiti malo arome u taranu i povrće.
  3. Pekač ili tepsiju namažite margarinom ili puterom, šta vam se zadesi u frižideru. Sipajte taranu na dno. Nalijte vode preko tarane, tako da bude 2 visine rasporedjene tarane. Preko tarane (i vode) rasporedite povrće.
  4. Oblikujte fašir, napravite gomboce, pa ih stisnite dlanovima. Uvaljajte u prezlu.
  5. Rasporedite fašire preko povrća, malo ih poprskajte uljem.
  6. Pokrijte pekač ili stavite alufoliju na tepsiju, pa stavite na 200°C da se kuva – peče nekih 45 minuta.
  7. Nakon tog vremena, otklopite pekač ili skinite alufoliju sa tepsije, pa ostavite dok fašir malo ne dobije boju. Servirajte vadeći većom kašikom zajedno i prilog i fašir. Prijatno!

Recept za: Jednostavan i brz ručak – fašir, tarana i povrće u pekaču