Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Jeftini brzi kolač od griza

Vreme pripreme: 30 min
Pečenje: 20-30 min
Spremno za: 1 h

Ovakvih kolača – nikada dosta 🙂 Plus, ovaj kolač je dobar za iskorištavanje preostalih kora od pita. Ja uvek imam taj momenat 🙂 da napravim nešto od kora i ostane onako…skoro pa ni za šta. I onda, smotam ih i krišom zafrljačim u smeće, što je grehota…moram priznati. Tako da…pravila sam Zbunjenu gužvaru na neki način…i ostalo mi je više od trećine kora. Bilo mi je žao baciti, te sam u pomoć pozvala,…koga drugog nego Kraljicu Majku 🙂 Griza većina nas ima kući…koje jaje, šećer…i eto ukusnog kolača i manje smeća.

Recept je vrlo fleksibilan ali evo šta sam ja imala:

200 gr kore za pitu
¾ l mleka
10 kašika griza
5 kašika šećera
5 kesica vanilin šećera
2 jajeta

          

Mleko stavimo da se prokuva, kada provri, polako sipamo griz i stalno mešamo žicom da se ne zgrudva. Griz ne sme da curi ali ne treba da bude ni previše čvrst. Kada je skuvano, dodamo šećer. Jaja razdelimo, žumanca stavimo u griz a belanca ulupamo. Kada su čvrsta, dodamo postepeno vanilin šećer. Tako ulupan belanac pažljivo umešamo u griz.

          

Jednu koru namažemo uljem, stavimo drugu i na nju rasporedimo, malo dalje od ivice, red griza. Zamotamo u rolnu i stavimo u nauljenu tepsiju. Meni je ova masa bila dovoljna da napunim tri „štrudle“. Namažemo ih od gore uljem i stavimo na 200˚C da se peče dok ne porumeni.

          

Kada je pečeno, prekrijemo krpom i folijom da se malo upari i da omekšaju kore. Ko voli hrskavije, preskače ovaj deo. Posle nam ostaje da iseckamo,  poslužimo i uživamo u jednostavnoj i jeftinoj poslastici 🙂 .