Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Jukebox pogača sa eurokremom i kikirikijem

Da krenemo odatle da je ovo u suštini obradjena verzija đevrek pogače a opet da ne izostavim važne mi idejne tvorce koji su opet tu ideju dobili sa tv – a, seku i shogija 🙂 . I sad mu ovo sve dodje kao da radim neki film za oskara, kad ono…samo malo ukusnog testa. Ovako rekoše da su videli, pa hajd’ da i ja pokušam tako da napravim.

Da ne bih maltretirala ljude da se šetaju sa jednog na drugi recept povodom sastojaka, ponoviću ih sve ovde, sa izmenom punjenja:

Testo:

600 gr mekog brašna tip 500
1 kvasac
2 ½ dcl mleka
4 kašikice šećera
4 kašike jogurta
50 gr margarina
1 jaje
1 ravna supena kašika soli

Fil:

300 gr eurokrema (tj, nekog krema)
200 gr nesoljenog kikirikija

Možete napraviti i ovaj domaći eurokrem pa sa tim puniti 🙂

Premaz:

1 žumance
2 kašike ulja
1 vanillin šećer

Ceo postupak pripreme testa je isti, ali da ne klikćete opet tamo – vamo, nije na odmet napisati još jednom. Mleko i jogurt ugrejemo zajedno sa šećerom da bude mlako. Rastopimo kvasac u mleku i ostavimo da nadodje. Brašno i margarin istrljamo zajedno, dodamo so, sipamo nadošli kvasac u mleku, u to dodamo jaje i malo ga smućkamo sa viljuškom u mleku. Testo dobro umesimo, da postane glatko i ostavimo satićak vremena da naraste.

Za to vreme, kikiriki stavimo u dve kese (radi siguracije da se neće razleteti po kuhinji), krpu ispod daske za lupanje mesa, krpu na dasku, kikiriki u kesi na sve to, krpu preko njega 🙂 i onda navalimo lupati čekićem za lupanje mesa, da bi ga dobro usitnili a da ne bude mleveni kikiriki.

Onda uzmemo oklagiju u svoje u ruke 😉 i razvalimo testo koje je naraslo, tj. dobro ga rastanjimo, na nekih 5mm debljine a može i tanje. Vadimo čašom prečnika nekih 5cm (u djevrek pogači to je bilo mnogo veće) pogačice. U ovoj su manje, zato da bi kada završimo spoljni krug, mogli unutra napraviti još jedan.

Tepsiju namažemo margarinom i počinjemo sa procesom slaganja pogačica, koji ide tako što stavimo jednu uz rub tepsije, pa je do 2/3 namažemo eurokremom i pospemo kikirikijem, pa sledeću preko nje i tako dok ne zatvorimo krug, zadnje 2 – 3 idu ispod prvog. Onda krenemo drugi krug u sredini isto tako. Ako je ostalo malo testa, napravimo gombocić i stavimo ga u sredinu.

Taj proces izgleda ovako, samo sa manjim pogačicama i eurokremom:

Kada smo sve poslagali, ostavimo Jukebox (pošto neodoljivo podseća kada se ispeče na puno nekih cd – a ili slično) da odstoji 20 – tak minuta. Tada premažemo žumancem koje smo umutili sa uljem, pospemo preostalim kikirikijem i kesicom vanilin šećera od gore.

Pečemo na 200˚C nekih 20 – tak minuta, onda prekrijemo papirom za pečenje i nastavimo još nekih 5 – 10 minuta. Proverimo čačkalicom u sredinu testa, ako se ne lepi – pečeno je, ako se lepi – jok, nije 🙂 . Kada je pečeno, opseći oko pogače, prevrnuti je na jedan tanjir, pa još jednim preklopiti i eto je na drugom tanjiru, lepa i simpatična 🙂

UPOZORENJE: NE KONZUMIRATI U VELIKIM KOLIČINAMA VRUĆU POGAČU, JER UME DA IMA LOŠE POSLEDICE PO STOMAK!!!

Prijatno i uživajte!!!