Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Kako očistiti i ispeći mladi krompir?

Naravno…u startu prihvatam sve kritike jer ovo nije recept. Kao – ko još ne zna ispeći krompir?!!! E pa ja…nikako da potrefim da bude baš onako kako volimo, hrskavo a neizgoreno. Pečeno, ne polukuvano. Sa druge strane…uvek mi je frka oko mnogo ulja kojeg mi dodje žao. Nadalje…mladi krompir – nema lepše pečnog krompira nego mladog, kada mu se ona tanka korica ispeče. Ako pak…uradimo to da ga jednostavno ogulimo kao i onaj „matori“ ode čitava njegova draž.

Kako očistititi mladi krompir?

Sto saveta sam čula kako ga lako očistiti a ne oguliti. Evo poslednjeg, koji sam poslušala i planiram da ga se držim. Jednostavno je i veoma brzo, korice ostane taman koliko treba. Reče meni moja koleginica – ona to radi žicom za ribanje sudova. Misli se na onu uvrćenu, zgužvanu žicu. Ja probala – odlična stvar! Čas posla krompirići su bili očišćeni. Radi se po principu da se žica polukružnim pokretima žulja o krompir i tako, trljajući, silazi tanka gornja korica sa njega.

Kada ga očistimo, još ga jednom dobro operemo, iseckamo na kockice, ne premale i uvijemo u neku kuhinjsku krpu da se osuši. Ja sam imala nešto kao krpa – kesa (u čemu se nekada prašak za pranje prodavao 😉 ), pa je to bilo super u tu svrhu.

Kako ispeći mladi krompir?

Gore sam pisala o previše ulja kojeg mi je žao a sada problem pečenja u lerni…uvek mi se uhvati za dno. Jednom prilikom gledala sam na tv – u jednu „tetu“ kako to stručno radi. Oduševila me je ideja te sam je primenila i planiram i ubuduće 🙂 . Papir za pečenje…svugde ga koristimo a što ne bi i ovde?

Dakle, stavimo ga u tepsiju, prekrijemo ga uljem, stavimo osušen krompir na isto, malo još prelijemo uljem krompir od gore i pravac u lernu na 250˚C dok ne porumeni onako kako volimo. Posle samo izvadimo rupičastom kašikom i posolimo.

Ribanje tepsije posle ovakvog pečenja krompira – šala!!!

Uživajte u hrskavim krompirićima i ne zamerite ako je ovo previše laički savet – ali – nama je pomogao 🙂 i dok ga neko nije podelio sa nama – nismo ni mi znali 😉