Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Kiflice sa sirom

Ovo je jedan od milion recepata za kiselo testo. Ja ga pravim i ovako. Pošto sam pravila kiflice sa sirom, u testo ide više soli, ali, ako želite slatko testo punjeno dzemom ili eurokremom, stavite više šećera a manje soli! Ovo je dosta mala količina jer samo nas dve večeramo. Naravno, ako želite za veće društvo, povećajte meru. Ništa ovde nije striktno važno i ne bojte se da pravite kiselo testo. Uživaćete kao i ja, kada ga osetite pod rukom, onako toplo i meko! Samo napred!

Potreban materijal:

oko 1/2 kg brašna

1/3 svežeg kvasca

1/2 praška za pecivo

1 kašikica soli (ravna)

4 kašike ulja

oko 250 ml toplog mleka (i za kvasac od ove količine)

1 kašikica šećera

1 zumance (belance ulupati pa njim mazati kiflice)

oko 200 gra sira (edamer ili neki beli sir)

Toplo brašno (držati ga na radijatoru ili u blizini toplote) staviti u činiju, napraviti rupu u nju izdrobiti kvasac, dodati šećer i naliti u rupu toplo mleko!

Kada se raspeni kvasac, dodati prašak za pecivo, ulje, so, mleko (ne sve) i mutiti mikserom da dobijete glatko testo tvrdje!

Ovako izgleda umešeno testo!

Zatim se istrese testo na brašnjavu površinu, napravi „salama“ i podeli na 4 dela. Svaki od tih delova se izmesi 5, 6 puta i napravi okrugla jufkica, pospe brašnom i ostavi da naraste, tj. da se spoje ova četiri dela. Tako ćete biti sigurni da je testo naraslo. Otprilike 40 minuta!

Ja i jufkice. Pokrijte ih krpom (čistom, :)) i sačekajte da narastu.

A kada se to desi, pospite dobro brašnom površinu uzmite jednu jufkicu, rastanjite je oklagijom do 1/2 cm debljine.  Podelite, kao na slici!

Na svaki trougao stavite po malo sira (može i sunkice i kečapa, šta ko voli, a može i beli sir, izdrobljen ili punomasni).

Pravite kiflice!

Prvo savijete levi i desni ćošak prema sredini sira, i uvijate kiflicu prema špicu.

I redjate ih na namašćen i brašnom posut pleh.

Kada ste iz sve poredjali, premažete ih razmućenim belancetom jer su lepše i krckavije! Po belancetu pospete susam ili mak ili ruzmarin ili ostavite samo belance (od volje vam)! Ovoliko izadje kiflica od ove mere brašna!

32 komada, što je i previše za nas dve.

Ovako izgledaju pečene, mada su lepe i sutradan, pod uslovom da ih dobro upakujete u najlon kesu i stavite u kutiju sa poklopcem.

Prijatno, nećete se pokajati.

Naravno, za očekivati je da iscuri sir iz po neke!

I još nešto: ne volim da stavljam puno kvaca u testo, jer od njega može da se javi onaj osećaj „kiseline“ u zelucu. Više volim da dodam malo praška za pecivo jer je laksi za stomak!