Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Lazanja sa tikvicama i tri vrste sira

Ovako izgleda pečena lazanja!

Za ovo predivno jelo, treba vam svašta, ali količine zavise od broja članova vaše porodice!

Ja sam za nas tri kupila:

12 listova lazanje (na pijaci od žena koje prave i rezance) a iskoristila sam 9 (koji su vrlo tanki, što mi je malo i smetalo)

9 cm rolovanog sira (koji je odlična zamena za mocarelu)

edamera oko 150 grama (ili gorgonzole)

1 kesica parmezana

3/4 litre mleka (vrućeg)

pola putera

2 – 3 kašike brašna

tikvice oko 700 grama

Rad: Prvo ugrejte mleko, u drugu šerpicu stavite kašiku putera da se polako rastopi i dodajte brašno. Ako vam se učini da je to sve malo, dodajte i jednog i drugog. Zatim ga propržite, ali da ostane beo. Žicom mešajte, dodajući vruće mleko.

Ako vam je količina koju ste napravili bešamel sosa gusta, dodajte slobodno još hladnog mleka, malo vode ali i milerama ili pavlake. Sklonite ga u stranu. Dodajte malo začina, soli i bibera.

Tikvice očistiti i iseći na tanke trake, koje posolite i ostavite da malo omekšaju. Obrišite ih salvetom pre prženja u ulju. Celu količinu tikvica ispržite na puteru.

Edamer narendajte, a rolovani sir isecite kao rolat i odrolajte ga, kao na slici.

Kako ste pripremili sve što vam treba, krenite sa slagnjem u tepsiju.

Prvo sipamo bešamel, zatim stavljamo listove lazanje. Meni ih je stalo tri, preko njih tikvice i sir (sve tri vrste). Ovako:

I tako stavljate redom: preko ovog poslednjeg sira se prelije bešamel, pa onda opet lazanje, tikvice i sir, bešamel i lazanje od gore. To je poslednji red preko koga ide bešamel u koji se doda još malo mleka i pospe sirom, ako ga je ostalo (parmezana sigurno jeste). I to onda izgleda ovako, pre nego se ispeče na 175 stepeni, oko 45 – 50 minuta.

I lazanja posle pečenja, izgleda ovako, ali je ne dirajte bar sat vremena, jer ona još „radi“ u tepsiji, a treba i da nabubri testo i pokupi sve sokove. Mi smo uživali, a verujem da ćete i vi! Prijatno!