Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Lovačke knedle od starog hleba + čorbica

Dobro jutro 🙂 Danas je dan za isprazniti frižider i zamrzivač od zaostale hrane, dakle dan za reciklažu 🙂 Desi vam se verovatno da preterate sa kupovinom hleba kao meni i cela vekna stoji već par dana sklonjena u frižider da se ne pokvari i niko da je pipne naravno, evo jednog super predloga kako je iskoristiti 🙂
Malo modifikovana verzija iz Velikog narodnog kuvara, ovo je za moju mamu čije smo knedlice uvek tamanili 🙂

Sastojci:

  • 1 vekna hleba
  • 1 veliki crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 3 deblja šnita slanine
  • 1 veza peršuna
  • 3 kašike sušenog mlevenog povrća
  • 2 jaja
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

  1. Iseći ili iscepkati hleb na sitne komade, najbolje u kesi da se ne mrvi svuda. Naseckati sitno crni, beli luk i slaninu. Predlažem da sve pravite u šerpi od 5 litara da bude što manje nereda.
  2. U šerpu sipati ulje da prekrije dno. Kad se zagreje dodati crni luk i suvi začin i uz mešanje pržiti dok ne omekša, dodati slaninu i beli luk, pa pržiti jos par minuta. Umešati sav hleb i polako ulivati veliku šolju vode uz mešanje. Pržiti još par minuta i skloniti sa šporeta da se malo ohladi. Naseckati sitno peršun i dodati u smesu.
  3. Kada se smlači, umesti dobro rukom dva jaja, so i biber po ukusu u hleb i sve dobro izgnječiti da se masa poveže. Možda vam se učini da je suvo, ali tako treba. Ostaviti deset minuta i nakon toga praviti knedle, malo veće od oraha, dobro ih uvaljati da se ne raspadaju. Kvasiti ruke ako vam se smesa lepi za iste. U šerpu u kojoj ste ih pravili, bez pranja, sipati vodu malo vise od 1/3 i staviti na šporet da provri.
  4. Ubacivati po desetak knedli i kuvati dok sve ne isplivaju na površinu. Vaditi u veći sud. Kad se ohlade, pošto ispadne oko 60 komada, pakovati i staviti u zamrzivač. Kad želite da ih koristite, izvadite na dvadesetak minuta, potopite u vrelu vodu ili sos i eto priloga.
  5. Ove knedle idu odlično uz sva mesa u saftu, gulaše i sve sa sosom, a pogotovu uz divljač i jača mesa.
  6. Vodu u kojoj su se kuvale knedle nemojte bacati jer ima skroba i ostataka knedli odlična je kao osnova za čorbu, dodate pola litre soka od paradajza, soli, domaću kocku za supu i sitno seckan peršun i eto supice. Moja je danas sa knedlama 🙂
    Prijatno!