Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Mac&Cheese iliti zapečeni makaroni u sosu od sira

„Mek en čiz“…veoma često čujemo u stranim filmovima…a šta im je to? Izem li ga…ja sam mislila…naše domaće, obično…“nasuvo sa sirom“ iliti testo sa sirom. I, ok, volimo ga…al’ šta već toliko to spominju?! Mo’š mislit’ – skuvaš testo i narendaš sir. Hajde da mi to napravimo…kontam ja, da vidimo u čemu je „greda“.

Krenem na guglanje, a ono…bezbroj recepata iliti varijacija na temu. Teško je odabrati pravi. Konačno, odabrah da mi merilo dobrog recepta bude sve što je ispod 600 – 700 gr tvrdog sira!!!

Heloooouuuu, znate li vi kako je sir kod nas skup? Nekada je testo sa sirom bilo za one…“visoke dane“ u mesecu, sada je za one tek iza primljene plate. Kg sira – eto ćufti za 16 dana 😉 (otprilike odnos cene sir – meso).

I tako…odabrah jedan iz mora recepata na temu Mac&Cheese iliti fensi nasuva sa sirom i krenuh u akciju sa svojim mladjim detetom 🙂

Priprema je zaista jednostavna, skuva se testo, pripremi sos, izmeša sa testom, pospe mrvicama i zapeče 🙂 Krajnji rezultat – odlični, kremasti makaroni u siru, ukusni i hladni, ali najbolji dok su topli, a ne vreli, da uživate u predivnom ukusu sosa od sira.

Napomena: mere koje vam dajem su za 1 1/2 porciju, pošto smo mi fina, četvoročlana porodica, koja može lepo da pojede.

Napomena 2: u originalu, u Mec&Cheese se stavlja hrpa čedar sira, iliti i do 600 – 700 gr, što je za nas, iz više razloga, naučna fantastika. Prvo, jedva se nabavlja, drugo – baš…ali baš je skupo. U to ime, potražila sam šta kažu za zamenu i jedan od predloga je gauda u kombinaciji sa parmezanom radi mirisa.

SASTOJCI:

600 gr krivih makarona (elbow iliti „na lakat“ al’ mislim da mi takve nemamo…)
25 gr putera
1 kašikica soli
1/2 kašikice bibera
6 ravnih kašika brašna
3,5 dcl mleka
3,5 dcl pavlake za kuvanje
300 gr rendane gaude
40 gr (jedna kesica) ribanog parmezana

I JOŠ:

100 gr prezle
25 gr puteraputer za premazivanje posude.

PRIPREMA:

  1. Skuvajte makarone u posoljenoj vodi sa malo ulja. Nemojte ih prekuvati, da se ne bi raspadali. Ocedite ih.
  2. Narendajte gaudu i pomešajte je sa parmezanom.
  3. Otopite 25 gr putera, sklonite sa vatre. Dodajte brašno izmešano sa solju i biberom. Dobro izmešajte žicom, da ne bude grudvica (u nedostatku iliti raspadnutosti moje žice, improvizovala sam mutilicom od miksera i viljuškom). Nakon toga, sipamo postepeno hladno mleko koje smo pomešali sa pavlakom za kuvanje. Malo sipamo, pa razmutimo, pa još malo sipamo, pa još malo razmutimo i tako dok ne utrošimo mleko i pavlaku za kuvanje.
  4. Vratimo na ringlu da provre. Kada je provrlo, smanjimo vatru (mada vatre nema…) i kuvamo još desetak minuta, svo vreme mešajući. Za to vreme, dok se kuva, postepeno dodajemo sir u sos i stalno mešamo, da se sir potpuno otopi.
  5. Kada je sir dodat i otopljen, to je otprilike i kada je sos gotov. Sklonimo ga sa ringle.
  6. Otopimo sledećih 25 gr putera, pa dodamo prezlu i malo je upržimo na puteru. Sklonimo sa ringle.
  7. Pomešamo testo sa sosom od sira, pa rasporedimo u posudi premazanoj puterom (u nedostatku prigodne veličine, ja rasporedih u dve). Pospemo uprženom prezlom.
  8. Stavimo da se peče na 200°C dok ne porumeni od gore, nekih 30 minuta. Nakon toga, serviramo i uživamo, što u mirisu, što u ukusu. Napomena – čuvajte stomake 😉 dosta je sito! Prijatno!

Recept za: Mac&Cheese iliti zapečeni makaroni u sosu od sira