Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Mak pletenice

750 ml mlakog mleka i kockicu kvasca staviti da nadodje na toplo mesto, pa zamesiti sa 4 žumanca, 200 ml ulja, 5 kesica vanil šećera i oko 1 kg brašna tip 400 meko. Testo mesiti dok god ne postane glatko i počne da se odvaja od posude, pa pokriti krpom i ostaviti da nadodje.

Kada je testo naraslo, podelimo ga na dva dela. Testo razviti oklagijom na nekih ½ cm debljine u lep pravougaonik dimenzija 50×50.

Tako razvijeno testo premazati otopljenim margarinom, pa celom površinom premazati fil od maka – 100 gr mlevenog maka preliti sa 1 dl vrelog mleka, 50 gr šećera i 20 gr meda.  Zatim, uzdužno presaviti gornju trećinu testa preko srednje i isto uraditi sa donjom preko srednje. Tako dobijeno testo malo preći oklagijom da se bolje zalepi i potom iseći popreko na uzdužne trake. Svaku traku po sredini zaseći i jedan kraj provući kroz prorez od dole prema gore, a drugi od gore prema dole i dobiti pletenicu.

Pletenice slagati u podmazan veći pleh i ostaviti da nadodju na toplo, zatim premazati otopljenim margarinom i peći na 200 stepeni 25 minuta, pečene pletenice premazati zasladjenom vodom i posuti prah šećerom.