Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Musaka bez mesa

Na žalost, čini mi se da će ovde početi sve češće da se prikazuju recepti po paroli „snadji se“ i to od namirnica koje imamo u kući.

I ovo je jedno od takvih jela. Imala sam obarenog pirinča od juče, otprilike šolju i po, nešto više od polovine male glavice kupusa, šargarepu, soju u ljuspicama, smrznuti kukuruz, krompir i razne začine. E, da, imala sam i onu pavlaku za kuvanje, tečnu, jednu manju glavicu crnog luka i pola čena belog luka.

Onda mi je sinula ideja da pravim sarmice od slatkog kupusa, ali, nisam ga na vreme izvadila iz vode pa mi se raskuvao.

PRAVLJENJE MUSAKE:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti koren sa lista i obariti ih u slanoj vodi. Za to vreme, naseckala sam jednu veću šargarepu na kockice, dva manja krompira na kockice, stavila šolju smrznutog kukuruza, u šerpu sa vodom i to sve probarila. Šolju soje sam barila u slanoj vodi 10 minuta i ostavila da se dobro ocedi (još je i rukama pritiskala da bude suvlja).

Narendala glavicu luka, iseckala beli luk i sve ove sastojke pomešala, zajedno sa obarenim pirinčom. Dodala malo vegete i raznih začina koje sam imala u kući: origano, celer, peršun, majoran, timijan, mentu, izmešala i filovala i biber.

Jena činiju sam zauljila i složila listove kupusa, zatim fil, pa opet red kupusa, fil i od gore kupus. To sve sam zalila tečnom pavlakom i stavila da se peče, oko pola sata na 200 stepeni. Dobro je da malo odstoji van rerne da se pirinač i soja napiju pavlake, da ne bude tečna.

Ovako je izgledalo po fazama:

Zaista je ukusna musaka a zastupljeno je u njoj sve što nam treba.

Jele smo je sa salatom od svežeg celera (narendan, posoljen, zalimunjen, dodata pavlaka i malo majoneza).

Odlično je ispalo, verujte. A ko ne veruje, neka proba!