Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Musaka od prokelja

SASTOJCI:
– 600 g prokelja
– 1 glavica crnog luka
– 300 g junećeg mlevenog mesa
– 4 komada jaja
– oko 5 dl mleka
– suvi biljni začin
– biber
– pola veze lista peršuna i mirodjije
– 3 kašike maslinovog ulja

Ova musaka je meni laka za pravljenje, pogotovo što već očišćene i obarene kuglice ostavim u zamrzivaču pa kada poželimo musaku od prokelja samo ih izvadim iz zamrzivača, napravim fil i čas posla je gotova.

         

Prokelj ako je svež treba mu očistiti drškice, oprati ga i obariti u slanoj vodi. Ako je već obradjen i zamrznut onda ga samo izvadim i stavim u vrelu vodu da se otopi, zatim ga ocedim i ostavim sa strane. Zatim stavim iseckan crni luk da se proprži.

         

U luk dodam mleveno meso upržim zajedno da meso promeni boju. Dodam suvi biljni začin, list peršuna i biber. Posebno umutim jaja i mleko u koje dodam seckanu mirodjiju, ako je sveža a može i iz zamrzivača.

         

Sada podmažem maslinovim uljem vatrostalnu činiju, stavim pola količine prokelja, zatim sav fil od mesa i preko ostatak prokelja. Sve to zalijem već pripremljenim prelivom od jaja, mleka i začina i stavim u zagrejanu rernu na 200″C da se peče. Kada porumeni musaka je gotova jer tu ne treba mnogo pečenja jer su svi sastojci već polu spremljeni. Pečenu musaku izvaditi iz rerne i služiti toplo kao glavno jelo uz sezonsku salatu ili pavlaku.

Savet: zimi koristim list peršuna i mirodjije iz zamrzivača i to radim ovako: lišće peršuna ili mirodjije odvojim od velikih drški, operem, ocedim i stavim u veliku najlon kesu koju vežem tako da ostane u kesi vazduh, kao balon. Stavim u zamrzivač i kada se zamrzne samo odvežem kesu da izadje vazduh, sve dobro izgnjavim da se lišće odvoji od zaostalih drškica. Sve stavim u još jednu kesu, za svaki slučaj jer se desi da se prva kesa probuši. Sada to dobro zatvorim vodeći računa da ne ostane vazduh i tako imam svež peršun ili mirodjiju. Ne moram dodatno da je seckam jer se list već odvojio. Na ovaj način se zadrži i boja lista i svežina. Na ovaj način može da se ostavi i list  celera  ili list nekog drugog bilja koje koristimo u ishrani.