Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Nekuvan i kuvan mleveni paradajz u flašama

Svež i zdrav paradajz oprati u hladnoj vodi (to je važno,  jer paradajz treba da bude hladan kada se stavlja u boce), oljuštiti i samleti. Posoliti po ukusu. Na 1 kg paradajza staviti 1 gr salicila. U poslednje vreme nerado se stavlja salicil za konzervisanje raznih zimnica. Medjutim, upotreba salicila u manjoj količini nije škodljiva, a on konzervira i čuva povrće od kvara.

Izmešati masu uz dodavanje celerovog lišća i ljutih celih papričica.

Boce treba da su dobro oprane i ocedjene. Puniti boce i u svaku stavljati po jednu tanku ljutu papričicu, (ako volite). Svaku bocu naliti odozgo sa po malo ulja. Boce dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto.

Slično se sprema i kuvani paradajz, tako što se neljušteni samelje i kuva kratko da provri, uz dodavanje soli po ukusu i malo šećera. Sipa se vreo u vruće boce koje se dobro uviju svaka posebno, nečim kao što su novine npr. Pre zatvaranja se u svaku flašu stavi odozgo na vrh noža salicila. Ovako vruće flaše se dobro pokriju i uviju ćebetom dok se ne ohlade, a onda se stave na hladno mesto.

Ja, lično, volim nekuvani paradajz i obično koristim meru od 10 kg paradajza, 1 kesice salicila, 3-4 jelovske kašike soli. I…celerov list i ljute papričice,  naravno.