Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Oslić u pavlaci i šampinjonima

Recept sam procunjala u novini „Hrana i vino“. Ja baš nisam neki umetnik sa ribom, no ovo mi je delovao kao jedan od onih recepata koji ne može a da ne bude dobar. Pripremamo ga na sledeći način:

½ kg filea oslića operemo pod hladnom vodom i osušimo u kuhinjskoj  krpi. Isečemo na manje komade i uvaljamo u pomešanih 4 – 5 kašika brašna sa 4 kašikice vegete, pola kašikice soli i pola kašikice bibera. Tako uvaljano meso ispečemo na ulju i poslažemo na tanjir. Prelijemo sa sokom od pola narandže. Na preostalom ulju udinstamo 1 sitno seckani luk, dodamo na listove isečene šampinjone (400gr), poklopimo i ostavimo dok šampinjoni ne puste vodu. Tada otklopimo, dodamo sok od preostalih pola narandže i 0,75 dcl belog vina. Kuvamo dok veći deo tečnosti ne ispari. Tada umešamo 2 dcl pavlake, trebala bi veza seckanog peršunovog lista, no ja sam imala samo sušeni, te sam stavila 2 kašikice takvog, pomešala sve i dodala u to pečenu ribu. Sve još jednom promešamo i skinemo sa vatre.

Kao prilog smo imali neku vrstu (varijacija na temu) restovanog krompira:

– skuvati 1,5 kg krompira u slanoj vodi isečenog na veće komade. Upržiti glavicu do dve crnog luka na ulju, sipati preko krompira, posoliti još malo krompir, pobiberiti i dodati seckano peršunovo lišće. Malo izlupati varjačom da budu sitniji komadi i to je to, spremno za jelo i pravo uživanje! Prijatno!!!