Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pekarske kiflice od pšeničnog i ječmenog brašna

One klasične pekarske kifle davno sam naučila da pravim od moje majke, već sam pisala o tome, a ovo bi bila neka modernija verzija, koju sam pronašla u Blic ženi, dok je mešanje dve vrste brašna je moja ideja.

SASTOJCI:

250 g mekog pšeničnog brašna
250 g ječmenog brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
250 ml mleka
50 g margarina
50 ml ulja
100 ml kiselog mleka
1 kašika šećera
1 jaje
malo mleka za premazivanje
ječmene pahuljice za posipanje

Priprema:

  1. Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašikicom šećera i malo brašna.
  2. Od brašna, nadošlog kvasca, jajeta, omekšalog margarina, ulja, kiselog mleka i soli zamesite srednje meko testo. Ako je potrebno (jer to zavisi od svih sastojaka) dodajte još malo brašna i ostavite pokriveno testo da narasta.
  3. Kad testo naraste, premesite ga i podelite na 16 loptica, pa svaku razvijte u obliku elipse što tanje možete i zavijte kiflicu.
  4. Ja sam osam komada napravila sa razrezima, tako što kraj elipse zasečete na tri mesta uzdužno, a kiflicu uvijete sa suprotne strane.
  5. Kiflice redjajte u pleh na papir za pečenje. Po originalnom receptu se premazuju jajetom, ali moja majka to ne voli, a pošto sam ih mesila zbog nje, premazala sam ih mlekom, i polovinu posipala ječmenim pahuljicama.
  6. One koje imaju razreze nisam posipala, jer moja mama ni to ne voli, ona kaže da je takva peciva podsećaju na kupovna 🙂
  7. Uključite rernu na 200°C i odmah stavite kiflice. Opet, moja mama koja kaže da se sva dizana testa stavljaju u hladnu rernu, i pecite ih sve ukupno 30-ak minuta.

Ja sam bila oduševljena rezultatom, odavno nisam umesila ovako dobre kiflice, pa ih rado preporučujem i vama, nije teško, naprave se začas i zamirišu kuću 🙂