Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pikantna šarena proja

Proja – beskonačan broj kombinacija. U ovom slučaju, ja odabrah neku pikantnu verziju i naišla je na odobravanje ukućana a i šire. Količina je ispala…pa…poprilična, za jednu veliku tepsiju plus jednu manju, no, možda se to može skrkati sve u jednu pa dobiti malo deblju proju.

Princip je sledeći, redom kojim je navedeno (a može i drugačije 🙂  ), sve sastojke pomešamo. Pre toga smo naseckali kulen i krastavčiće na kockice, izdrobili feta sir, ocedili kukuruz iz konzerve, naseckali luk na kolutiće, uključujući i zeleni deo.

6 jaja
3 kašikice soli
2 kašikice šećera
1 šolja ulja
450 gr feta sira
½ kašikice bibera
450 gr kukuruznog griza
200 gr brašna
1 prašak za pecivo (umešamo u brašno)
2 šolje (šolja = 2 dcl) mleka
100 gr kulena
3 kisela krastavca
300 gr kukuruza iz konzerve
3 kom mladog crnog luka sa zelenim delom

Tepsiju nauljimo i stavimo papir za pečenje na dno. Ovo bude zanimljivo kada se seče…ali je mnoooogo bolja varijanta nego besomučno žuljati posle tepsiju (pitajte mangupa šta misli o tome 😉  ). Moglo bi se, na kraju krajeva, uraditi to da kada se proja ispeče, izvrne se naopačke na dasku, skine se papir i onda iseče na kockice, čega se ja u datom momentu nisam setila…jel…

Pripremljenu masu sipamo u tepsiju i pečemo na 200°C nekih pola sata pa onda proverimo čačkalicom, gurnemo je u neki najdeblji deo i izvučemo. Ako se ne lepi – pečeno je, ako se lepi, vraćamo još malo u lernu.

Služimo za grickanje samo tako…solo proja…a ako smo je predvideli za večeru, odlična bi bila uz kiselo mleko…pa još ako imate ovčije…eh, prava gozba!

Prijatno!