Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pirinač u mleku 1:3 ili 1:4 ili sutlijaš

Sipate mleko da prokuva, pirinač i zasladite. Ok, može i tako. Ali za one koji ga još nisu kuvali i nije tako jednostavno. Ovo je jedan mali recept – savet da lako pogodite količinu mleka i pirinča. Zapamtite – 1:3  što bi značilo na jednu šolju pirinča tri šolje mleka i tri vrhom pune kašike šećera (mada ovo stvarno možete promeniti ako volite manje slatke poslastice) a 1:4 (šolja pirinča i 4 šolje mleka) ako volite manje gust pirinač u mleku.

Meni se činilo nekako ukusnije da koristim onaj okrugli pirinač. Željenu količinu (ja sam 2 šolje – što je oko ½ kg) prvo malo probrati od nekih „viškova“ koji su uskočili u pirinač, pa ga onda dooooobro isprati kroz  cetku ispod slavine, sve dotle dok voda koja curi iz cetke ne bude providna.

Na dno šerpe (savetujem one sa debelim dnom) sipamo vode da ga pokrije i onda nalijemo 3 puta količinu mleka u odnosu na pirinač. To je meni došlo 6 šolja mleka. Ovo je jedna solidna količina za nas četvoro. 

Kada mleko provre, smanjimo vatru i sipamo pirinač u njega da se kuva nekih 15 minuta. Povremeno promešamo. Nakon tog vremena, isključimo vatru i pošećerimo pirinač koji je do pola skuvan. Ja sam stavila 6 kašika šećera.

Poklopimo pirinač i ostavimo tako još nekih 15 – 20 minuta da stoji. Fino ća nabubriti i biti taman spreman za klopu. Serviramo u činije i pospemo po želji – cimetom…kakaom…nesquickom…

I to je to…uživajte!