Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pirjanjen praziluk sa srpskom kobasicom

Jednostavan recept, malo sastojaka, ukusan ručak i laka priprema. To je to, ukratko o ovom jelu 🙂 Recept isproban iz raskupusanog Narodnog kuvara 🙂

Prvo sam bila malo skeptična zbog količine praziluka, ali, mogu vam reći, možda deluje mnogo, ali nije, ukus bude odličan!

[recipe title=“Pirjanjen praziluk sa srpskom kobasicom“ servings=“4″ time=“1h“ difficulty=“jednostavno“ image=“/wp-content/uploads/2018/03/Praziluk-7712-380×570.jpg“ description=“Odličan recept za pripremu ručka od malo sastojaka i za kratko vreme.“][recipe-ingredients title=“Sastojci:“]
  • 1/2 dcl ulja
  • 1/2 kg očišćenog praziluka
  • 1 kg očišćenog krompira (po receptu 1/2 kg, ali to bi bilo malo u odnosu na količinu kobasice)
  • 1/2 kg srpske kobasice
  • 1-2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera (ako imate šareni, tim bolje)
  • 4 uvrh pune kašike kisele pavlake
  • vode po potrebi

[/recipe-ingredients][recipe-directions title=“Priprema:“]

1 Praziluk očistite, dobro operite, pa presecite popreko na 3-4 dela. Onda te delove presecite uzduž na polovine, pa ga onda isecite na dugačke rezance.

Takodje, očistite krompir i isecite ga na kocke.

2 U šerpu sipajte ulje, pa na ugrejano ulje dodajte praziluk i krompir, zajedno. Pržiti povrće na ulju, 10-tak minuta, podliti sa čašom – dve vode, pa pirjaniti poklopljeno dok povrće ne omekša (probajte krompir, najbolje). Povremeno promešati i po potrebi (kada uvre), doliti još vode.

3 Za to vreme, ogulite kobasicu, presecite je na pola po dužini (a i ne mora), pa isecite na kolutove ili polu-kolutove, po želji. Omekšalo povrće posolite i pobiberite. Poslažite odozgo kolutove kobasice.

Pavlaku umutite kašikom, da bude tečnija. Prelijte kobasicu pavlakom, ne treba je skroz izmešati. Poklopite, pa pirjanite sve zajedno još 10-tak minuta.

Poslužite uz parčad svežeg, hrskavog hleba 🙂 i po želji, možete obogatiti kiselim mlekom.

[/recipe-directions][/recipe]