Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Plavi paradajz sa pirinčem

SASTOJCI:

2 komada plavog paradajza (manja – oko 300 g)
1 glavica crnog luka
1 kašičica kurkume
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašika začina od sušenog povrća
5 šaka pirinča dugog zrna
5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica morske soli
po ukusu mlevenog bibera
1 veza peršunovog lista
150 g kačkavalja
voda po potrebi

PRIPREMA:

  1. Plavi paradajz očistite da ostane deo kore u trakama i isecite na kockice.
  2. U tiganj prvo stavite maslinovo ulje, luk iseckan, kurkumu, beli luk u granulama, morsku so i biljni začin. Sve to malo propržiti i dodati plavi paradajz. Moj nije gorak, pa nisam morala da ga prethodno usoljavam.
  3. Propržiti i njega zajedno sa lukom i začinima i dodati pirinač. Sve promešati da se pirinač zagreje i naliti vodom. Kuvati pirinač i dodavati vodu u toku kuvanja. Pirinač bude brzo gotov pa pazite da vam se ne raskuva.
  4. U kuvano varivo dodati kačkavalj isečen na listiće ili izrendan i iseckan peršunov list. Probati, pa ako je potrebno dosoliti i dodati mleveni biber. Lagano promešati i servirati toplo kao glavno jelo bez mesa.

SAVET: Odnos pirinča i vode je 1:3, odnosno koliko pirinča tri puta više vode. Po osobi pirinač merim šakama plus jedna, mada me mama učila da se po osobi uzima 1 manja kafena šoljica pirinča plus jedna i vode tri puta više ili da prelije pirinač za 2 prsta. Ja pirinač, kada prokuva, ostavim poklopljen, pa on upije svu vodu i omekša a bude suv. Jedino dodajem više maslinovog ulja, jer pirinač traži višak masnoće da se ne bi lepio. Prijatno!

Recept za: Plavi paradajz sa pirinčem